Presidenten i El Salvador träffade en hemlig överenskommelse med landets kriminella nätverk – men bröt den och arresterade hundratals gängledare.
En häpnadsväckande rapport som publicerades på tisdagen av det tvåspråkiga magasinet El American anklagade Nayib Bukele, president i El Salvador, för att ha träffat en hemlig överenskommelse med landets största kriminella gäng för att förfalska landets mordstatistik. Samarbetet kom att avbrytas väldigt tvärt efter att presidenten beordrade massarresteringar av hundratals framstående gängmedlemmar.
I måndags lade presidenten upp ett inlägg på Twitter där han visade statistisk dokumentation som påvisar att antalet mord i El Salvador har sjunkit i rekordtakt under hans tid vid makten. Publikationen El American hävdade i sin rapport att Bukele artificiellt skapade dessa kraftigt sjunkande siffror genom att låta kriminella gäng dölja sina mord, gräva massgravar som statsmakten inte skulle avslöja för att officiellt dokumentera morden som ”försvinnanden”.
I rapporten framgår bland annat att: ”Utan uppenbar anledning lyckades han, och El Salvador, ett traditionellt våldsamt land med en stark historia av gängkrigföring, registrera dagar utan ett enda mord. Ingen förstod vad som hände, allt medan Bukele skröt om det på sitt Twitter-konto.”
Med hänvisning till salvadoranska journalister, både anonyma och kända, lade El Americans rapport fram bevis på att Bukele hade ”trollat bort” landets extremt höga mordfrekvens genom att låta de kriminella gängen gömma de döda.
Samarbetet leder till massarrester
Men i mars 2022 sköt antalet mord i höjden över en natt efter att president Bukele förklarade krig mot landets kriminella nätverk. Redan den första dagen arresterades 600 gängmedlemmar när regeringen införde ett månadslångt undantagstillstånd som upphävde landets mötesfrihet och gjorde det möjligt för den statliga underrättelsetjänsten att spionera på alla medborgare både med och utan brottsmisstanke.
Medlemmar ur den kriminella ligan MS-13 har anonymt bekräftat för El American att de hade ett avtal med regeringen och att presidenten ensidigt bröt det med massgripanden av gängmedlemmar. En sådan anonym medlem berättade att regeringstjänstemän bjöd in de högsta gängledarna till ett möte för att prata strategi, men genomförde därefter massarresteringar på plats.
El Salvadors säkerhetsstyrkor arresterade över 10 000 gängmedlemmar under månaden med undantagstillstånd. Kritiker av tillslaget har hävdat att många av arresteringarna var godtyckliga och riktade sig mot fattiga ungdomar i socioekonomiskt utsatta områden. De kritiserade också de hårda villkoren för de arresterade.
Bukele har upprepade gånger svarat att arresteringarna var befogade. Han förklarade att de tiotusentals som frihetsberövats hittills bara är en bra början och att de grova interneringarna var ett nödvändigt avskräckande medel. Han hävdar därtill att medlemmar i de kriminella gängen tidigare varit vana vid att slippa undan långa fängelsestraff och att de behöver känna att en ny ordning gäller nu.
I Bukeles Twitter-flöde finns nu många bilder av vapen som påstås ha beslagtagits av de kriminella gängen, pansarfordon som regeringen nyligen har köpt för sitt krig mot brottsligheten och annan propaganda som syftar till att visa allvaret i hans avsikter när det gäller att eliminera gängvåld i landet.
Starkt folkligt stöd
Bukele är extremt populär, inte bara för sina kampanjer mot landets organiserade brottslighet. En undersökning publicerad i slutet av maj visade att 72,23 procent av Salvadoranerna i ett omval skulle rösta för att välja om Bukele. En annan undersökning som publicerades den 1 juni fann att Bukele åtnjöt 87-procentigt folkligt förtroende och nio procents ogillande, en skarp kontrast till andra statschefer i regionen som Chiles president Gabriel Boric och USA:s president Joe Biden.
Bukele har förkastat landets traditionella politiska partier och leder sitt land genom regeringspartiet ”Nya idéer” – som aktivt vill undvika att förknippas med någon ideologi och förespråkar istället anti-korruptionspopulism. Under Donald Trumps tid som president hade USA och El Salvador en vänskaplig relation, då både Trump och Bukele drivit ovanliga politiska lösningar för korruptionsbekämpning, ekonomiska reformer och dessutom hade en gemensam syn på migrationspolitik, varvid de båda ville hindra salvadorer från att emigrera till USA. Efter Joe Bidens tillträde på den amerikanska presidentposten har Bukele istället övergått till att öppet håna och förnedra USA.