Elavbrott hotar delar av södra Sverige

Stora delar av elförsörjningssystemet är nedmonterat, och marginalerna är borta. Import av el kommer att behövas, men det förutsätter att det finns el att importera. Nedstängning hotar nu delar av elområde 4 rapporterar TN.

Malmö är en stor stad i det problemdrabbade elområde 4, längst i söder i Sverige, och därför mycket utsatt inför en vinter som lovar stora problem med elförsörjning till hushåll och företag. En lång serie nedstängningar av eleffektkällor i södra Sverige, som kärnkraftverk, och inte minst kombikraftanläggningen Öresundsverket, har nu gjort att de försörjningsmarginaler som traditionellt har funnits nu är borta och lämnar elimport kvar som enda alternativ.

Risken för elavbrott är stor i Malmö

Riskerna för områdesvis avstängning i Malmö eller andra delar av elområde 4 är stora inför den kommande vintern. Import är enda alternativet i ett pressat läge, men förutsätter också att det finns el att importera. Det kan mycket väl bli så att alla elimportkällor har samma säsongsproblem som Sverige, och samtidigt. Ett avstängt elområde som ska kopplas på igen kommer också att ge upphov till många svårigheter och stabilitetsproblem generellt i elförsörjningssystemet.


Elavbrott har historiskt varit sällsynta i Sverige, och har hittills alltid berott på olyckor, snöstormar och liknande händelser. Vintern som kommer kan bli den första med planerade elavbrott områdesvis – för att det saknas effekt i elförsörjningssystemet.

Oansvarig politik har länge dominerat men nu sker en förändring

Sverige har nu en lång tradition av nedläggning och borttagning av system och verksamheter som syftar till säkerhet och trygghet men där riskerna – felaktigt – har trotts bortfalla. Nedläggningen av kärnkraft, nedrustningen av försvarsmakten till en mycket liten verksamhet, reduktionen av Tullverket, ja, till och med destruktionen av skyddsmasker som hade varit bra under Covid är exempel på detta.

Nu synes dock insikten om det feltänkta i detta ha landat, och många beslutsfattare i elförsörjningsbranschen lovar förändring. Att Tidöavtalet bejakar expansion av kärnkraften visar att den insikten är en del av ett större sammanhang.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter