Elbolag sätter stopp för lösning på elkrisen

Enligt ett avslöjande gjort av DN stoppade elbolaget Kalmar Energi en grupp hushåll i Kalmar från att bli i det närmsta självförsörjande på elektricitet. Nu väcks frågor kring om elbolagen verkligen värdesätter sina kunder eller om vinstintresset går före allt, även mänskligt liv.

Fem hyreshus i Kalmar hade en plan om att installera solpaneler och nya värmepumpar för att sedan koppla ihop sina hushåll med varandra genom ett så kallat ”mikronät”. Detta upplägg skulle ha sänkt deras elkostnader betydligt och nästintill gjort dem självförsörjande på el.

Lösningarna stöds dessutom av lagen och får godkänt av alla viktiga instanser, förutom från elbolaget Kalmar Energi. Om detta upplägg skulle visa sig fungera väl och sprida sig till fler bostadsområden skulle elbolagen kunna förlora miljonbelopp, en utveckling som företagen inte vill ska ske.

Elbolagen visar sitt rätta ansikte

Elbolagen tycks prioritera sina egna vinster före att bevilja kreativa lösningar som egentligen alla vinner på. Lösningar som gör att bostäderna kan sänka sina kostnader samtidigt som elbolagen får möjlighet att distribuera elen dit den verkligen behövs.


Vad som verkar viktigast för dessa företag är att bibehålla och utöka sina egna vinster, snarare än att vara delaktiga i att skapa lösningar. Detta trots att tusentals människor kan komma att bli sjuka och i värsta fall frysa ihjäl denna vinter på grund av höga elpriser och strömavbrott.

Folket går samman för att hjälpa varandra

Att lokala samhällen går ihop och skapar egna lösningar på stora samhällsproblem är en mycket positiv utveckling. Flera initiativ har startats de senaste åren för att hjälpa människor som har det svårt att försörja sig själva, däribland Blågula Korset och facebook-gruppen Mathjälpen i Sverige. Frihetsnytt följer utvecklingen och kommer fortsatt rapportera om dessa goda initiativ.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter