Detta är en krönika. Det är skribenten som står för åsikterna i texten, inte Frihetsnytt. Hos oss får alla åsikter komma fram, även om de är obekväma. Vi står för riktig yttrandefrihet.
Elkunderna rånas via extrema räkningar var månad av de svenska elkraftbolagen. Svenska staten ser på och gör ”brandkårsinsatser” med löften om bidrag till folket, men som betalas av skattebetalarna.
Elproducenterna i Sverige tjänar enorma pengar. Under ”elkrisen” har de tjänat över 100 miljarder mer än vanligt. Utöver det har Svenska kraftnät avkrävt elkunderna på omotiverade flaskhalsavgifter i storleksordningen 90 miljarder och staten har fått ökade momsintäkter på över 50 miljarder.
Politikerna spelar för galleriet och vidtar symbolåtgärder med stor genomslagskraft inför TV-publiken. Men de gör ingenting radikalt, exempelvis nödvändiga korrigeringar i elbörsen Nordpools prissättningsmodell, så att elpriserna för svenska konsumenter trycks ner på en acceptabel nivå.
Sverige förflyttas 50 år bakåt
Elpriser på 2,50 kronor per kilowattimme kommer att leda till ett annat samhälle än det vi har idag.

Foto: Facebook/Bengt F Ekenstierna
Bengt Ekenstierna, industriell rådgivare, med bakgrund inom energibranschen sedan 1977, pekar på att Sveriges framgång de senaste 70 åren har byggt på att vi haft billig och ren el som gynnat svensk industris konkurrenskraft och som skapat möjligheter för vanliga elkonsumenter att utveckla sin levnadsstandard.
Han fortsätter: ”Om det inte skapas en opinion mot det orimliga som är på väg att hända så kommer vi att förflytta Sverige 50 år tillbaka i tiden”.
Han är vidare inne på samma linje som jag, där jag hävdat att ett lands infrastruktur inte på några villkors vis ska få styras av privata vinstintressen. Vi ser alltför många tecken i Europa på att ”marknaden” inte klarar av att utveckla och över tid säkra samhällskritiska verksamheter.
Varför infördes en avreglering?
Det är inte bara elförsörjningen som är ett misslyckande i Sverige, utan även sjukvården, järnvägen, skolan med mera.
Ett antal tjänstemän på dåvarande Näringsdepartementet, drev 1995 igenom att en nordisk elmarknad i konkurrens skulle skapas. Det var bara Sverige som ville detta, Finland var djupt skeptiska och även Danmark. Norge ville bara ha utbyte med Sverige. Man ville konkurrensutsätta allt som gick att konkurrensutsätta av, som det hette, konkurrensskäl.
I samband med att ”finanskrisen” drabbade oss på hösten 1990, och utlöste den ekonomiska krisen, fastslog dåvarande statsministern, Ingvar Carlsson och finansministern Allan Larsson att om man skulle få ordning på Sverige så behövde man bland annat effektivisera elmarknaden och bolagisera affärsverket Vattenfall.
På den tiden fanns en mängd kraftbolag i Sverige, men det var Vattenfall som satte priset efter sin marginalkostnad. Det förelåg ett oligopol och alla inom den cirkeln var nöjda. Det fanns dock ett aber med den rådande ordningen, många kommunala energiverk och exempelvis pappersindustrin, klagade på att de inte fick köpa el av vem de ville och ej heller lämna ifrån sig el till vem som helst.

Våren 1991 aviserade dåvarande energiministern Rune Molin att Vattenfall måste få ett högre konkurrenstryck. Modellen för det hela stod att hämta i England, där Margaret Thatcher drev igenom att avreglera elmarknaden. Målet var att separera elnäten från kraftproducenterna.
När Vattenfall bolagiserades 1992 tog staten hand om stamnätet, de kraftigaste ledningarna i elsystemet, från Vattenfall och lade de ledningarna i det statliga affärsverket Svenska Kraftnät. Visionen var att i framtiden skulle svenska bolag kunna köpa el av vilken producent som helst i Europa och att svenska kraftbolag skulle kunna sälja el till vilket företag som helst i Europa.
Förlorarna är icke oväntat elkonsumenterna
År 1995 fick vi en nordisk elmarknad. Den 1 januari 1996 avreglerades den svenska elmarknaden. Marknaden delades i tre delar producenter, elhandelsbolag och elnätsbolag. I den marknad som nu gäller för elen har medlemsländerna förbundit sig att leverera en viss mängd el till ett lågt pris för att sedan, då landet behöver mer el, få betala ett skyhögt pris för den elen då det är den som betalar mest för elen som får köpa. Det vill säga, det har blivit en ren auktion på el i hela Europa och i Norden. Förlorarna på denna karusell har vi redan sett är elkonsumenterna.
Sverige som är en stor nettoexportör av el till låga priser, importerar nu, som exempel, el till kontinentens priser, det vill säga maxpriser som ensidigt drabbar svenska elkonsumenter med personliga tragedier som följd då de inte har råd att betala elräkningarna längre. Allt detta vansinne visar med all önskvärd tydlighet att en så viktig infrastrukturell sektor som vår energiförsörjning ovillkorligen måste styras och ägas av svenska staten.
Skattepengarna gör dem stormrika
Bolagiseringen av svensk infrastruktur har en annan mycket ful sida. Dess utövare gör sig stormrika på svenska skattebetalares bekostnad. Ett faktum som avspeglar sig i prissättningen på de tjänster och verksamheter som de tar betalt för.
Sedan avregleringen av statliga Vattenfall har lönen till deras vd ökat med 779 procent till över 21 miljoner kronor per år! Anna Borg tjänar således per år lika mycket som 70-80 arbetare som idag har 300 000 i lön per år! Likadant ser det ut på alla områden där politikerna under förespeglingen att det måste bli mer effektivt, blivit en helt absurd klasskillnad mellan de som ska effektuera den eftersökta effektiviteten och vanligt folk i arbetarleden.
Idag har vi mängder av bevis för hur privatiseringen inom snart sagt all offentlig verksamhet misslyckats och med uppvisad grov försämring vad gäller just effektivitet, produktivitet och kompetens. Facit säger oss att vi måste ta krafttag för att återföra all offentlig verksamhet och all för landet livsviktig infrastrukturell verksamhet till staten och svenska folket att styra över.
Här är det som vanligt viljan som avgör, alla argument som att det inte går kan vi saklöst bortse ifrån.
Skribent: Tommy Ulmnäs
Författare, jurist och f.d. kommundirektör

Mycket klokt och bra skrivet , Tommy .
Hear, hear! Att privatisera infrastruktur och andra samhällsfunktioner där skattebetalare numera får betala både en och två och tre gånger som för elen, är ett exempel på när staten går elitens ärenden.
Förberedelserna för dagens elfest för marknaden, de har pågått länge. I södra Sverige hade vi tills fram för några år sedan en ganska omfattas småskalig vattenkraftsproduktion. Bara här där jag bor fanns fram till stormen Gudrun 3 vattenkraftverk inom en radie på 5 km. Alla dessa skulle bort och i vanlig ordning så använde man miljön som ursäkt. Vi hade också produktion av kärnkraft i södra Sverige. Allt skulle bort. Att man inte hade skött underhåll och uppdaterat kärnkraften till modern teknik skylldes på den folkomröstning som hölls i början på 80-talet. Sedan inför man elområdena. De enda som gynnas av detta är marknaden. Samtliga politiska partier i riksdagen har för länge sedan lämnat väljarna därhän till förmån för marknaden och mammon. Att människor nu kan få elräkningar som knäcker dem helt, ja det bekommer vare sig politikerna eller marknaden. De drabbas inte. Att man först rånar oss via elräkningen och tillhörande skatter, att de sedan rånar oss igen när de leker Robin Hood, ja det visar vilken nivå de befinner sig.
Parallellt så lobbar de för den störtade privatiseringen någonsin i historien, den Globala statskuppen! Även den är förberedd av marknaden och politiker sedan länge. Endast 22 riksdagsledamöter fanns på plats när detta genom ändrade lagar kunde röstas igenom december 2021, det räckte tydligen. Demokrati?
Vad röstades i genom i december 2021?
Att Sverige skulle gå med i agenda 2030
Vidunderligt – helt utan debatt ens dem emellan. Om ett företag skulle skötas så slarvigt som dessa riksdagsslampor sköter Sverige skulle det gå i konkurs samma eftermiddag.
Det politikerna en gång godkände under ledning av Carl Bildt, är sättet man räknar ut elpriset till kund. Man basera detta på det dyrast produktions sätt som används. Så kunder får betala normalt 10-20 kWh för vind o vattenkraft, men behöver man använda dyrare produktion så får du ett ockerpris på vind o vatten som saknar all relevans. Genom att exportera maximalt tvingas bolagen producera dyr el med ibland även olja, vilket är helt planerat för att svenska kunder ska få ett högt pris och man maximerar vinsterna helt beroende på fullständigt galet agerande. Dessa överpriser är pengar kunderna ska få tillbaka från ELBOLAGEN, inte från staten. Korruptionen visar här sitt tydliga fejs vem som bestämmer i landet…..