Elbrist tvingar fram elransonering

Driftstörningar kommer att tvinga fram minskat elanvändande

Driftstopp hos kraftverken och kallare väder kommer att innebära minskad eltillgång de kommande dagarna. Om elförbrukningen inte minskar kommer elen att kopplas bort.

Den kommande tiden kommer driftstopp att gälla på flera kärnkraftsreaktorer i Sverige. Ringhals 4 ska genomgå reparation fram till februari 2023, medan Ringhals 3 har meddelat att man kommer att gå på halv effekt på lördag. Dessutom kommer Sveriges största energiproducerande enhet, Oskarshamn 3, att kopplas bort på fredag för att åtgärda ett generatorfel.

Samtidigt kan inte vindkraften i norra Sverige leverera fullt ut, eftersom det har bildats isbeläggningar på flera vindkraftverk.

Detta kommer att resultera i en rejäl energibrist under perioden 9-18 december, då energibolaget Kraftringens kunder kommer att behöva minska sin elförbrukning, rapporterar Aftonbladet.

Minska förbrukningen eller kopplas bort

Om elförbrukningen minskar kommer belastningen på elnätet inte att vara lika hård. Blir belastningen för stor kommer risken finnas för att elen kopplas bort och att elpriserna skjuter i höjden.

Som prognosen ser ut nu är det framförallt södra Sverige som kommer att påverkas av den rådande situationen. Enligt Svenska kraftnäts driftchef, Pontus de Maré, kommer högre elpriser att drabba större delen av landet.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter