Elefanten SVT vägrar prata om

SVT rapporterade nyligen om problematiken med gängbrottslighet och ökandet av kokainbruk bland vanligt folk. Nyhetsrapporteringen blir ofullständig eftersom att SVT vägrar att återge alla fakta och väljer istället självcensur. Utan total yttrandefrihet kan Sverige aldrig lösa de mycket allvarliga problem som finns. Ingen pratar om elefanten i vardagsrummet.

Ett återkommande och välkänt problem med Sveriges etablissemangsmedia är att de undanhåller viktig information i sin nyhetsrapportering. Vidare är det vanligt att de etablerar en självcensur för att inte riskera att uppfattas som politiskt inkorrekta.

Situationen har lett fram till att en rad alternativa medier har vuxit fram och på mycket kort tid fått stor popularitet. Bland dessa återfinns bland annat Samhällsnytt, Fria Tider och Swebbtv.

SVT frågar två experter som inte ger hela bilden

I en artikel som SVT publicerade idag, fredag den 3 februari, redogör SVT för hur användningen av narkotika ökar bland vanliga medborgare. I nyheten beskrivs användarna som ”partyknarkare” och det nya fenomenet knyts samman med den ökande våldsvågen från gängkriminella som Sverige erfarit den senaste tiden.

I en annan artikel som publicerades samma tid av SVT kontaktas två experter för att ytterligare klargöra om det finns ett samband mellan ökningen av partyknarkare och den ökande våldsvågen. Båda experterna kommer fram till att så inte är fallet.

Den ena experten, Björn Johnson, som är professor i socialt arbete vid Malmö universitet, hävdar att teorin är ”feltänkt”. Johnson jämför med 60-talet när det också fanns en illegal narkotikamarknad men där våldet lyste med sin frånvaro. Istället väljer han att peka på att dagens kriminella ingår i ”extremt” lättkränkta miljöer och det skulle vara problemet.

Manne Gerell
Manne Gerell. Skärmavbild: Twitter/ @ManneGerell

– Vi hade en illegal narkotikamarknad på 60-talet också, men då såg vi inte den här typen av eskalerande dödligt våld. Våldet har helt enkelt inte bara med knarket att göra. Bland annat är det en extremt lättkränkt miljö med unga män som skjuter för att döda – för att slippa att själva dö, säger Björn Johnson till SVT.

Den andra experten, Manne Gerell, docent i kriminologi vid Malmö universitet pekar istället på polisens misslyckande som orsak till den ökade våldsbilden. Gerell tycker att polisen borde fokusera mer på att fängsla kriminella som använder skjutvapen.

– Det handlar dels om att stoppa tillgången på vapen. ”Sluta skjut” i Malmö är ett bra exempel på det. Det andra är att öka lagföringen. Polis och åklagare måste bli bättre på att låsa in de här skyttarna helt enkelt, säger Manne Gerell till SVT.

Missar en mycket viktigt del i analysen

När SVT tillsammans med dessa två experter problematiserar kring ökandet av våld med dödliga skjutningar och sprängdåd tas inte hela analysen upp. Man adresserar inte vilka som ligger bakom den ökade våldsvågen utan hävdar att det är den ökade tillgången på vapen och lättkränkta miljöer som är orsaken.

Enligt BRÅ och flera andra källor står invandrare för en mycket stor majoritet av gängkriminaliteten i Sverige. Riksdagsledamoten och kriminalinspektören, Ellen Juntti (M), adresserade problemet när hon ställde dåvarande Justitie- och migrationsminister, Morgan Johansson (S) mot väggen.

Morgan Johansson
Morgan Johansson. Foto: Wikipedia/ Frankie Fouganthin

– Situationen är mycket allvarlig, och alla nödvändiga åtgärder måste vidtas för att stoppa det hänsynslösa våldet. Expressen gjorde en kartläggning för en tid sedan gällande gängkriminella. Kartläggningen innefattade 192 personer och visade att 40 procent av dessa var utrikes födda, 82 procent hade två föräldrar som var utrikes födda och 94 procent hade en utlandsfödd förälder, skrev Ellen Juntti i en skriftlig fråga 2019/20:80.

Morgan Johansson svarar på frågan genom att omedelbart klargöra att alla invandrare inte är kriminella, just för att undvika att kliva utanför åsiktskorridoren. Många, däribland Sverigedemokraterna och Alternativ för Sverige, har kritiserat den dåvarande regeringen för att de undviker att adressera problemet och på allvar diskutera utan att applicera självcensur.

Problemet går inte att lösa om censuren inte tas bort

Problemen som Sverige har med skjutningar, mord, sprängdåd och en allmän ökad otrygghet kan inte lösas om inte debatten genomsyras av en total yttrandefrihet. Har beslutsfattare inte alla fakta på bordet eller om de inte vågar presentera alla fakta kan inte ett adekvat och precist beslut tas.

Etablissemangsmedia måste upphöra med censur och presentera hela bilden för svenska folket, annars är problemen olösbara och demokratin omöjlig.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter