Elever tar strid för avslutning i kyrkan – efter skolans PK-beslut

En överväldigande majoritet av de svenska eleverna på Kyrkholmsskolan i Arjeplog lämnade skolbyggnaden och begav sig till den lokala kyrkan i en protest. Anledningen är att skolledningen vägrar att gå med på att hålla skolavslutningar i kyrkan – till elevers och föräldrars frustration.

Svenska skolungdomar i Arjeplog står upp för traditionella skolavslutningar i kyrkan, rapporterar SVT. Rektorn och skolledningen har valt att hålla skolavslutningarna inne i skolan, med motiveringen att kyrkan ”ibland kan upplevas som skrämmande” för vissa elever.

Dock har niondeklassarna – efter påtryckningar – tillåtits att hålla avslutningar i kyrkan, men nu kräver de andra klasserna även de ska få fira en traditionell skolavslutning.

Lyssnar inte på eleverna

I en protest begav sig 55 av 60 elever till kyrkan under skoltid för att markera mot skolledningen. Sinja Sadelius, som går i klass 8, säger till SVT att eleverna ”tycker att det är jättetråkigt att vara i skolan”, och eleven Betty Sandlund går så långt att hon säger att skolan kan ”liknas vid en diktatur”.

Föräldrarna ställer sig bakom eleverna i frågan. Skärmavbild: SVT

– Det är riktigt ledsamt att vår rektor Helene Lindberg vägrar lyssna på oss elever, säger Mira Nordin som går i sjunde klass.

Även föräldrarna reagerar över skolans beslut.

– Det är supertråkigt att de inte får vara i kyrkan. Vi har haft denna tradition jättelänge, att man går till kyrkan från förskoleklass till nian. Och nu när eleverna kämpar verkligen så blir de inte hörda, säger en förälder till SVT.

En annan förälder berättar om de nya, absurda avslutningarna:

– Vi får träffa eleverna utomhus när de är klara och har varit i skolan, och det är jättetragiskt för det är en stor tradition och det är fantastiskt att vara i kyrkan och det är så fint och absolut ingenting religiöst eller så.

Föräldrarna känner inte alls att det blir samma känsla när eleverna firar avslutning själva inne i skolan, och känslan delas av eleven Casper Heikki:

– Det är helt värdelöst att vi inte kan ha ett gemensamt firande i kyrkan där föräldrar, släkt och vänner kan vara med.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter