Elkris även nästa vinter

Vattenfalls VD varnar för att nästa år väntar gasbrist och ännu högre elpriser. Det är inte heller särskilt sannolikt att nästa vinter blir lika mild som denna. Folk måste förbereda sig genom att göra vad de kan för att sänka sin elförbrukning inför nästa vinter.

Elpriserna stiger ännu mer

Vi har haft tur i och med den nuvarande milda vintern. En tur som man inte kan räkna med håller dock inte i sig nästa vinter. Dessutom verkar det som om gaspriserna kommer att öka betydligt. Vd:n för statliga Vattenfall Anna Borg förklarar varför gaspriserna förväntas stiga:

Även om gaslagren nu är relativt välfyllda kommer det att komma in mindre gas i Europa under 2024 och den gas som kommer in kommer främst att vara i form av flytande naturgas som har ett högre pris, säger hon till Svenska Dagbladet (SVD).

Detta leder till att även priset på el stiger.

Räkna inte med att nästa vinter blir lika skonsam

Att nästa vinter skulle bli lika mild som denna är inte omöjligt, men inte heller det troligt. Den sammantagna effekten blir att nästa år kan förväntas bli betydligt dyrare vad gäller elräkningen.

Detta innebär att den bästa investeringen just är att se till att man behöver använda så lite el som bara möjligt. Det finns flera saker man kan göra. Att täta alla alla drag ger mycket stor effekt. Elförbrukningen sjunker även med 5 procent för varje grad man sänker temperaturen i sitt hem.

Vattenfalls energispararen är ett verktyg som beräknar precis hur du kan spara el bäst.

Investera i förberedelser

Att använda lock när man kokar vatten sänker elförbrukningen med 80 procent vid matlagning. Ännu bättre är att använda vattenkokare och bara koka precis de vatten som behövs. Här hittar du hela listan.

Som en del i förberedelserna rekommenderar Frihetsnytt att man köper en tryckkokare som helt saknar plastdetaljer. Sådana är knepiga att hitta men man kan hitta dem om man söker på internet.

Tryckkokare är det absolut energieffektivaste sättet att laga mat. Avsaknad av plastdetaljer innebär att kokaren kan användas över öppen låga, vilket kan bli ovärderligt vid ett elavbrott.

Tryckkokare bevarar dessutom vitaminer som annars förstörs vid matlagning.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter