Elkrisen – En kassako för svenska staten

Staten förväntas göra rejäl vinst på bekostnad av svenska folket under elkrisen

Elpriserna har gjort att många företag och människor går på knäna och redan vid nästa elräkning kan flera få el elräkning som är 30% dyrare än tidigare. Detta sker samtidigt som svenska staten beräknas tjäna 15-25 miljarder under vinterns elkris. Beräkningen har gjorts av Skattebetalarnas Förening som är en ideell förening som verkar för lägre skatter. 


Staten tjänar pengar på den 25 procentiga momsen som läggs på elräkningen och ju högre elräkningar desto mer tjänar staten på momsintäkterna. Utöver detta gör staten även vinst på den elskatt som utgör ungefär hälften av den totala summan för elräkningen. 

Föreningen Skattebetalarna exponerar sveket mot svenska folket

Christian Ekström, vd Skattebetalarna, säger att staten kan göra stor skillnad för befolkningen istället för att sko sig själva genom att fimpa “straffbeskattningen” och ta bort eller sänka momssatsen.  

Det är en helt orimlig situation och beror helt enkelt på att staten kunnat göra det. Läget vi sitter i är dessutom i stor utsträckning konstruerat av politiska beslut. Självklart spelar Putins avstängda gaskranar in men vi har stängt fungerade baskraft i form av kärnkraft och det är uppenbart att det orsakat högre elpriser

Christina Ekström till Tidningen Näringslivet

Staten har tidigare pratat om att hjälpa svenska folket med olika stödpaket och det är positivt att flera nu sätter ljus på statens hyckleri.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter