onsdag, 28 september, 2022

Elon Musk avslöjar sina planer för Twitter efter köpet

Twitter ska bygga på principen att yttrandefrihet är grunden för en fungerande demokrati

Elon Musk har gått ut med fler detaljer om vad han har för planerade förändringar på Twitter, efter att det tidigare i veckan bekräftats att företaget hade accepterat hans erbjudande. I ett uttalande gav Musk några detaljer om vilken typ av förändringar han har i åtanke för den sociala medieplattformen som han många gånger kritiserat med anledning av plattformens begränsningar av yttrandefriheten.

”Det fria ordet är grunden för en fungerande demokrati, och Twitter är det digitala torget där frågor som är avgörande för mänsklighetens framtid diskuteras”, sa Musk. Detta stämmer överens med hans tidigare uttalanden om att Twitter fungerar som ett ”de facto stadstorg” där viktiga samtal ska kunna föras med så få begränsningar som möjligt.

Musk sa i måndags att Twitter har ”en enorm potential” och att han vill arbeta med företaget och dess användare för att ”låsa upp” och göra plattformen ”bättre än någonsin.” Därtill nämnde Musk att han vill göra plattformens algoritmer till ”öppen källkod för att öka förtroendet”.

Men vissa räds yttrandefriheten

Detta förstärker också hans tidigare anmärkningar om att hans mål med att köpa Twitter och förvandla det till ett privat företag var att omvandla det till en bastion för yttrandefrihet genom att öppna upp dess algoritm för offentlig granskning och genom att göra dess modereringspolitik mer transparent.

”Enligt min åsikt borde Twitter matcha landets lagar”, sa Musk och erkände rimliga juridiska tak för yttrandefriheten som direkt uppvigling till våld. ”Min starka, intuitiva känsla är att det är oerhört viktigt för civilisationens framtid att ha en offentlig plattform som är maximalt betrodd och brett inkluderande,” tillade han.

Många förespråkare för yttrandefrihet har hyllat Musks uppköpserbjudande, medan hans motståndare inom Big Tech, politik och massmedia har uttryckt rädsla för att färre begränsningar av det fria ordet kommer att göra det för lätt att missbruka plattformens räckvidd och makt genom att till exempel sprida desinformation.

Kritiken till trots så har Musk uppmanat sina ”värsta kritiker” att stanna kvar på Twitter. ”Ett gott tecken på om det finns yttrandefrihet är att någon du inte gillar får säga något du inte gillar”, sa Musk. ”Och om så är fallet, då har vi yttrandefrihet.”

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

Ny metod för cancerbehandling

- Annons -

Liknande artiklar

00:04:41

Nyhetssändning 19 september

00:04:36

Nyhetssändning 5 september