Elon Musk kommer att följa EU:s censurlagar

Företrädare för EU kommissionen, och flera europeiska ministrar har uttryckt oro för Elon Musks övertagande av Twitter. Plattformens nya policy riskerar att bryta mot censurreglerna i EU menar dessa makthavare. Nu hävdar dock både den franske och den tyske digitaliseringsministern att Elon Musk gått med på att följa EUs censurregler.

I oktober förra året tog Elon Musk över Twitter. Hans första åtgärd som ny ägare av plattformen var att riva upp Twitters censurpolicy gällande bland annat informationsspridning om Covid. Elon Musk har också sparkat personal som förknippades med plattformens tidigare censurpolicy.

Två EU ministrar bekräftar varandra

Förra veckan rapporterade Frihetsnytt om att Tysklands digitaliseringsminister uttalat sig om att Elon Musk skulle ha sagt att Twitter kommer att följa EU:s censurlagar.

Nu har även den franske digitaliseringsministern Jean-Noel Barrot gjort ett uttalande där han beskriver att Elon Musk igen har bekräftad sina avsikter att följa EU:s censurlagar. Denna gång ska detta ha skett gentemot den franske digitaliseringsministern vid dennes besök i Twitters högkvarter.

– Elon Musk bekräftade för mig sin avsikt att följa europeiska regler, och sin avsikt att åtaga sig innehållsmoderering, i kampen mot desinformation och skydd av barn, skriver Jean-Noel Barrot i ett inlägg på Twitter.

Ny skärpt censurlag träder i kraft 2024

2024 så träder den nya EU-lagen Digital Services Act (DSA) i kraft. Detta är en lag som kommer att kräva att onlineplattformar tar bort skadligt innehåll omedelbart, samt stänger av användare som upprepade gånger bryter mot reglerna. Lagen tillåter också EU att utfärda undantagstillstånd på internet.

All EU lagstiftning är överordnad nationell lagstiftning och gäller oavsett vad EU länderna själva tycker.

Vad innebär detta?

Detta väcker frågor kring vilken policy Twitter kommer att ha inom EU:s jurisdiktion. Det är inte alltid självklart ens för jurister vilken räckvidd en viss lag har. Det är inte heller självklart vilka avsikter Elon Musk har med sina uttalanden.

Elon Musk själv har fortfarande inte kommenterat ministrarnas uttalanden.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter