torsdag, 6 oktober, 2022

Elon Musk lägger bud om att köpa hela Twitter

”Har potential att vara hela världens plattform för yttrandefrihet” – Elon Musk

Under torsdagen lade Elon Musk ett bud på dryga 41 miljarder dollar för att ta fullständig kontroll över Twitter. Tidigare idag svarade styrelsen i ett officiellt uttalande: ”Twitters styrelse kommer noggrant att granska förslaget för att bestämma vad som anses ligga i företagets och alla aktieägares bästa.” Elon Musk äger för närvarande 9,1% av bolaget, vilket gör honom till den största aktieägaren.

Styrelsen erbjöd då Musk en plats i styrelsen (vilket man kan göra i USA, utan bolagsstämma), på villkor att han inte köpte fler aktier. Musk berättade att han som ledamot hade för avsikt att driva yttrandefrihetetsfrågan och få slut på uteslutningen av användare av politiska skäl.

Men kort därefter skrev bolaget ett meddelande med innebörden att man kommer att ignorera vad Musk vill i den frågan. Då tackade Musk nej till styrelseposten och blev fri från avtalets föreskrift om att inte köpa mer aktier. Tillsammans med sitt inlämnade bud skickades även ett brev till Twitters styrelseordförande Bret Taylor, där det stod:

”Jag investerade i Twitter eftersom jag tror på dess potential att vara hela världens plattform för yttrandefrihet, och jag tror att yttrandefrihet är en grundförutsättning för en fungerande demokrati. Men sedan jag gjorde min investering inser jag nu att företaget inte kommer att vare sig blomstra eller tjäna denna samhällsnytta i sin nuvarande form.”

Musk har dessutom sagt att budet var hans ”bästa och sista” erbjudande, och sa ”Jag spelar inte fram och tillbaka spelet”, ”Jag har gått direkt till slutet”, ”Det är ett högt pris och aktieägare kommer att älska det.”

I händelse av att köpet inte går igenom, sa Musk ”Om affären inte fungerar, med tanke på att jag inte har förtroende för ledningen och inte heller tror att jag kan driva den nödvändiga förändringen på den offentliga marknaden, skulle jag tvingas ompröva min position som aktieägare.”

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

Liknande artiklar

00:04:06

Nyhetssändning 5 oktober