Det innovativa Starlink-systemet trotsar militär strypning av internet.
Starlink, ett satellitsystem för internetdistribution som drivs av Elon Musks rymdkoncern SpaceX, består för närvarande av över 2 400 satelliter som kretsar runt jorden på en höjd av bara 55 mil över marken. Hubble-teleskopet, som är en av de civila satelliter som är närmast, håller sig strax under på 60 mil från oss. Experter bedömer att Starlink möjligen är en av de viktigaste komponenterna i det moderna informationskriget, vilket gör många globalister både rädda och handfallna.
Elon Musk är under politiska attacker från både Kina, Biden-administrationen, det privatägda militärindustriella etablissemanget och den kabelbundna telekombranschen eftersom hans innovativa system kan konkurrera ut dem allihop.
Starlink och Kina
Anledningen till att USA:s motståndare, främst Kina, är rädda beror på att satellitsystemet genom sitt blotta antal är motståndskraftigt mot attacker. Den kinesiska militären är för närvarande enbart kapabla till att ”förstöra” en liten del av denna rymdinfrastruktur. Kinesiska arméns strategiska understödsenhet utvecklar därför just nu metoder för att förstöra Starlinksatelliter, bland annat genom riktade laservapen.
Styrkan med Starlink är dess så kallade redundans, det vill säga att systemet har fler komponenter som kan ersätta varandra vid driftsproblem . Förra sommaren uppstod en solflamma som slog ut cirka 40 satelliter, men dessa ersattes snabbt eftersom de är små och billiga.
Under förra året lade Kina fram klagomål till FN att den kinesiska rymdstationen Tiangong var tvungen att manövrera för att undvika kollision med Starlink-satelliter i två separata incidenter. SpaceX erkände rymdmötet och lovar att övervaka sina satelliters flygbana för att hålla ett säkert avstånd från Tiangong.
Starlink har uppenbarligen en väl fungerande teknik för satelliternas operativsystem. Dave Tremper, Pentagons chef för elektronisk krigföring, berättade till exempel för militärpublikationen Breaking Defense att Starlinks försvarskapacitet är imponerande, efter att han i realtid bevittnat hur SpaceX försvarade satellitsystemet från ryska cyberattacker.
Det var när Ryssland ville stänga av internet i Ukraina som Elon Musk sände starlink-terminaler till landet. Ryssland svarade med överbelastningsattacker, som Starllink elegant kontrade genom en mjukvaruuppdatering.
Starlink och Joe Biden
Starlink bildades under president Donald Trumps administration parallellt med bildandet av ett helt nytt militärt departement – US Space Force. Sedan de första testsatelliterna sköts upp i februari 2018 har ändamålet varit att upprätta säkra kommunikationsmöjligheter som kringgår de befintliga telekomförbindelserna, som är relativt lätta att massövervaka.
SpaceX har därefter nått en framgång på marknkaden och uppnådde för en månad sedan över 400 000 civila internetanvändare över hela världen trots hög prissättning. Det nya militära departementet US Space Force har samtidigt utvecklat kommunikationsteknologi baserad på Starlink-systemet som påstås vara betydligt snabbare än kabelbunden telekommunikation.
Men sedan Joe Biden tillträdde den amerikanska presidentposten har Vita huset till synes gett upp tanken på rymden som en strategisk domän. I direkt motsatt riktning från sin föregångare har SpaceX satts under mycket hård politisk press på grund av Elon Musks politiska ställningstaganden, särskilt nyligen efter det mycket omskrivna Twitter-köpet.
Elon Musk, som tidigare röstade demokratiskt, har bytt preferens till republikanerna. Miljardären har instämt i att Donald Trump var den rättmätige vinnaren i presidentvalet 2020. Musk har även kallat det demokratiska partiet för ett splittringens och hatets parti.