lördag, 1 oktober, 2022

Elon Musks Starlinksystem når 400 000 användare

Höghastighetsinternet från rymden blir mer populärt – Starlink har ökat med 275% hittills i år

Elon Musks satellitsystem Starlink har hittills i år ökat sin kundkrets exponentiellt. Starlink-systemet, som drivs av Musks företag SpaceX, består av tiotusentals små satelliter i låg omloppsbana som tillhandahåller uppkoppling till höghastighetsinternet var som helst på planeten. Tjänsten kan bli en stark konkurrent till den befintliga telekominfrastrukturen. Starlink hade 145 000 abonnenter i början av året. I mars var det 250 000 och den här månaden alltså 400 000.

2 500 satelliter

Förra veckan sände SpaceX upp en tvåstegsraket med ytterligare 53 Starlink-satelliter som försatts i omloppsbana. Satelliterna kommer att utöka företagets konstellation på mer än 2 500, vilket innebär en stark konkurrens till den befintliga globala telekominfrastrukturen. Täckningen finns redan över hela världen utom Skandinavien och kommer att expandera främst över Nordamerika, Asien, Afrika och Mellanöstern tills slutet av året.

Starlink-satsningen har av många bedömare världen över identifierats som en åtgärd som syftar till att bryta den korrupta telekomjätten Ericssons kontroll över globala informationsflöden. Sedan de första testsatelliterna började skjutas upp i februari 2018 har ändamålet varit att upprätta en säkra kommunikationsmöjligheter som kringgår de befintliga telekomförbindelserna varigenom den globala massövervakningen bedrivs. Elon Musk träffade i förra veckan en överenskommelse med Brasiliens president Jair Bolsonaro om internetanslutning av landets vidsträckta djungelområden, Frihetsnytt rapporterade.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

Liknande artiklar

00:04:30

Nyhetssändning 27 september

Motstånd mot massövervakning växer

00:04:41

Nyhetssändning 19 september