Elstöd nummer två godkänt – men inte klart

Modellen för elstöd i efterhand är nu godkänd av Energimarknadsinspektionen. Hushållen får retroaktiv betalning för konsumtionen under november och december 2022. Totalt utbetalat belopp blir cirka tio miljarder kronor. När det sker är inte klart.

Andra utbetalningen

En elstödsutbetalning har redan nått hushållen. Energimarknadsmyndigheten, som är den myndighet som tar ställning till det lagliga och regelrätta i utbetalningarna bland annat med hänsyn till EU-regler för statsstöd, har godkänt både den första och den andra. Det skriver Svenska Dagbladet.

EU tillåter i sina förordningar normalt bara uttaxering för investeringar, underhåll och motsvarande, men EU-kommissionen har öppnat för undantag som gäller nödåtgärder för hushåll och företag, enligt Ny Teknik.

Däremot är inte modellen för utbetalning klar, då det bland annat inte är klart vilka elnätsleverantörer som berörs i jämförelse med förra gången, samt inte heller vilka mottagare som är aktuella. Därför dröjer det med besked om när den andra utbetalningen kan ske. Det är inte ens klart om Försäkringskassan får uppdraget att betala ut, som de fick göra med förra utbetalningen.

Flaskhalsavgifter finansierar

Finansieringen av elstödet sker inom elsystemet och inte från statsbudgeten, enligt Svenska Kraftnät. Elkraftbolag och lokala nätägare betalar så kallade flaskhalsavgifter när el transporteras från billigare produktionsplatser till dyrare.

Som Frihetsnytt redan har rapporterat, löser de flesta andra europeiska länder problemet med nedtyngda elkonsumenter genom statsbudgeten och minskad uttaxering. Det ger möjlighet till omedelbar reglering av elprisproblemet.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter