Elström på vintern? Ja oftast, säger Svenska Kraftnät

Den kommande hösten kommer med all sannolikhet att innebära elbrist i södra Sverige, som följd av nedstängda kärnkraftverk, bojkotter mot Ryssland och ett eftersatt kraftnät. Som en träning, för att förbereda samhället på kommande energikriser kommer myndigheten Svenska kraftnät snart att stänga ned strömmen under någon timme i Sydsverige, rapporterar Sydsvenskan.

Det kan knappast ha undgått den uppmärksamme läsaren att Sverige står inför en höst och vinter med ett underskott av energi. Kriget i Ukraina och de påföljande sanktionerna mot Ryssland har ritat om den europeiska energikartan, sedan importen av rysk gas antingen kraftigt begränsats eller till och med stoppats. Därtill har politikerna valt att stänga ned svenska kärnkraftverk utan att ha någon fullvärdig ersättning.

För att möta denna kris har myndigheten Svenska Kraftnät, tillsammans med sina nordiska motsvarigheter tagit fram en plan. I en sådan situation kommer de regionala elbolagen att instrueras att koppla bort ”icke samhällsviktiga funktioner” – det vill säga strömmen i våra uppmärksamma läsares väggkontakter.

Niclas Damsgaard, chefsstrateg på Svenska kraftnät, säger till Sydsvenskan att detta aldrig tidigare har gjorts i Sverige, inte ens under andra världskriget. Det faktum att ansvarig myndighet planerar för att mitt i vintern strunta i att koppla fram den ström som man har avtalat med hushållen om att tillhandahålla är inget som borde bekymra oss, enligt chefsstrategen:

– Det ligger egentligen ingen större dramatik i att enskilda hushåll kopplas bort från elnätet någon timme till följd av effektbrist. Det sker ju elavbrott varje år på vissa platser i landet till följd av fel i lokalnätet. Det brukar vara ett överkomligt problem, säger Niclas Damsgaard till Sydsvenskan.

På det stora internetforumet Flashback är man dock inte lika optimistisk. Där har användarna börjat dela med sig av att tips för att kunna säkerställa tillgången till en viss mängd el och värme. Frågan som kvarstår är huruvida det kommer att stanna vid en timme med vissa intervaller, eller om Miljöpartiets energipolitik och Natos utrikespolitik kommer att kräva längre och fler ”planerade” strömavbrott allteftersom kriget och de kalla vintermånaderna fortskrider.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter