En fristad och plattform för yttrandefriheten

Detta är en krönika. Det är skribenten som står för åsikterna i texten, inte Frihetsnytt. 
Hos oss får alla åsikter komma fram, även om de är obekväma. Vi står för riktig yttrandefrihet.

Johan Lindblad: Frihetsnytt ska vara en plattform för yttrandefriheten

I en demokrati ska alla medborgare ha möjlighet att delta i en öppen samhällsdebatt om alla frågor som rör samhället och världen, för att sedan, på en upplyst grund, kunna fatta beslut om i vilken riktning man vill att samhället ska gå eller hur en specifik fråga ska lösas.
Att aktivt eller passivt undanhålla medborgarna olika synsätt och förslag innebär därför ett motverkande av själva demokratins förutsättningar. Det må vara hänt att många politiker och samhällsdebattörer redan tror sig sitta inne med den ”riktiga” världsbilden och de ”rätta” lösningarna på samtliga samhälleliga problem och att dessa därför ser det som önskvärt att tysta personer som är av annan mening. Men det är i grunden en antidemokratisk hållning. Att skrämma medborgare till tystnad, genom att stigmatisera vissa personer och åsikter, och genom att upprätthålla den mycket suspekta guilt by association-, och cancel-kulturen, där blotta närvaron av en viss person gör att andra inte törs vare sig föra ett samtal med, publicera en artikel hos eller befinna sig på samma plats som en sådan ”befläckad” person, skapar ett slags kättarsamhälle som förr eller senare kommer att föra oss till ett totalitärt samhälle. Dit vill ingen.

Oavsett vem du är så har du rätt att komma till tals

Oavsett vem du är och oavsett hur du ser på samhället och världen, eller vilka lösningar och förslag du har på samhälleliga problem, så bör du ha rätt att komma till tals. Det som av många eller de styrande kan anses vara fel eller galet idag, kan vara morgondagens sanningar, för precis som Mahatma Gandhi skrev om människor som framför nya tankar och idéer så: ”Först ignorerar de dig, sedan skrattar de åt dig, sedan bekämpar de dig, sedan vinner du”. Att tro sig sitta inne med samtliga eviga sanningar är bara ett uttryck för hybris. Det mesta är relativt och skiftar över tid och med situation och perspektiv. Det enda sunda och sanna i en fungerande och hållbar demokrati är därför att låta alla meningar komma till tals och att bemöta varje påstående och varje viljeyttring med sakliga motargument.

Många säger sig stå för yttrandefrihet men agerar ständigt mot den

Många av dagens politiker, journalister och debattörer säger sig kämpa eller stå för yttrandefriheten, men agerar sedan helt emot dessa principer. Om man talar om yttrandefrihet men inte vågar eller vill ha någon beröring med människor som nyttjar den men samtidigt har ”fel” åsikter, så bidrar man inte till att främja yttrandefriheten utan till att begränsa och underminera densamma. Här behöver var och en av oss rannsaka sig själv, såväl människor som definierar sig som vänsterliberala som de som ser sig mer som konservativa eller nationalister. Även inom sistnämnda kretsar är många måna om att ”hålla rent” runt sig, det vill säga att endast associera sig med personer som av samhällseliten godkänts såsom varande tillräckligt politiskt korrekta. Fortsätter detta så är alla lika goda kålsupare och därmed har ingen på riktigt förstått yttrandefrihetens essens eller tagit dess principer till sig. Bot och bättring även högerut således!

För att försöka leva upp till yttrandefrihetens fagra principer även i aktiv handling, tillhandahåller nu Frihetsnytt en plattform och en fristad för de tystade och de ignorerade, oavsett om det rör sig om människor som står ideologiskt till höger eller till vänster, och oavsett om åsikterna bygger på politisk-filosofisk eller religiös grund. Det enda viktiga är att alla framförda åsikter tål att kritiseras. Vad som är rätt eller fel är inte vår sak att avgöra.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter