Obemannade dagligvarubutiker ute på landsbygden kommer nu på bred front. Fördelarna är flera för de som gärna ser en levande landsbygd.
Fler och fler obemannade dagligvarubutiker öppnar nu framför allt på landsbygden. Det skriver Sveriges Radio (SR). Cirka 130 butiker av detta slag finns redan i riket, och fler väntas öppna. Inpassering, självscanning och betalning kan ske efter metoder som redan prövats på större lager med lite mer dyrbara artiklar.
Erik Bergh, analytiker på Handelns utredningsinstitut, bedömer att trenden kommer fortsätta. Även större livsmedelskedjor är med på tåget – ICA har redan ett 40-tal obemannade butiker.
Löser flera problem samtidigt
Det är nämligen inte främst arbetsmarknadssituationen som är hotet mot en levande landsbygd. Det visar en studie från Jordbruksverket, som har ett par år på nacken. Det är främst bristen på tjänster som gör att personer lämnar, som kanske helst skulle vilja bo kvar där de är födda och uppvuxna.
Service som ger tillgång till dagligvaror är givetvis alldeles nödvändigt. Arbetsmarknadssituationen är inte radikalt mycket svårare på landsbygden än i tätort, även om en landsbygdsbo som har alldeles speciella önskemål om arbete kan få det besvärligt.
Handeln har cirka 40 procent av sina totala kostnader i form av löner, enligt Dagens Industri (DI) . Det är säkert ofta skillnaden som avgör om en butik lönar sig eller inte. Och tillgången på tjänster, en del av den i form av butiker, är skillnaden som kan göra en levande landsbygd.