”En skandal” – elever kan inte rösta på AFS

I det förra valet var Alternativ för Sverige det största partiet utanför riksdagen. Nu går man ut med att elever förvägras rösta på partiet i EU-skolvalen, då ansvarig myndighet rätt och slätt vägrar ta emot deras valsedlar. Frihetsnytt har talat med partiledaren Gustav Kasselstrand, som menar att det hela är en skandal.

För att få fler ungdomar engagerade i politik och samhällsfrågor anordnar många skolor så kallade ”EU-skolval”. Bakom initiativet står MUCF (Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor), men det verkar som att alla partier inte kommer gå att rösta på – trots försök.

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällefrågor.

Alternativ för Sverige (AFS) blev i det förra riksdagsvalet det största partier utanför riksdagen, och ställer upp i EU-valet med en EU-kritisk politik. När partiet bad att få lämna in sina valsedlar till MUCF fick de enligt AFS ett ”blankt nej”.

”Dessutom gav MUCF order till alla skolor om att slänga våra valsedlar om vi ändå skulle lämna in dem direkt till enskilda skolor (utan att gå via MUCF).”, skriver partiet på sin Facebook-sida.

Partiet gav sig dock inte, vilket ledde till att MUCF fick ge efter något. Myndigheten vägrar fortfarande att ta emot och distribuera valsedlar, men skulle partiet ge en skola valsedlar kommer de inte att kastas. Tidigare har myndigheten hävdat att det inte behövs några valsedlar för att rösta på exempelvis AFS då eleverna kan skriva partinamnet på en bland valsedel. Enligt AFS är detta dock inte sant:

”Flera elever har kontaktat partiet och meddelat att rektor och lärare sagt att en röst på Alternativ för Sverige på en blank valsedel, kommer att räknas som ogiltig och inte redovisas.”

Partiledaren: ”En skandal”

AFS partiledare Gustav Kasselstrand säger till Frihetsnytt att det hela är ”en skandal”.

– MUCF:s agerande är en skandal. De säger att de vill lära eleverna på svenska skolor om demokrati, genom att anordna ett EU-skolval. Men i detta val väljer man att förvägra eleverna att rösta på ett parti som Alternativ för Sverige. Genom att bara skicka ut valsedlar för de etablerade partierna, och aktivt neka oss den rätten, vill man tidigt visa för eleverna vilka partier som är okej och vilka som inte är det, säger Kasselstrand och fortsätter:

– MUCF säger att man ändå kan rösta på Alternativ för Sverige på en blank valsedel. Ändå får vi rapporter från flera skolor där elever säger att rektor förklarat att en sådan röst är ogiltig. Vore det inte mest demokratiskt rättvist att låta alla röster, oavsett parti, gå via en blank valsedel – eller att låta alla partier få ha sina valsedlar med? Det vore ju mycket enklare.

Kasselstrand tror att MUCF helt enkelt inte vill riskera att AFS får ett högt valresultat på många av landets skolor.

– Tack vare vårt hårda arbete har vi ändå lyckats få enskilda skolor i landet att lägga ut våra valsedlar, så det blir spännande att se vilket valresultat vi får där, avslutar Kasselstrand.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter