Energikrisen hotar hembygdsföreningar

Sveriges hembygdsförbund och Folkets hus och parker drabbas hårt av de skenande elpriserna som riskerar att ge flera negativa följder på kulturliv, mötesplatser, förlorade medlemmar och inkomster. 

Ytterligare en konsekvens av svenska statens misslyckade energipolitik är att flera hembygdsföreningar nu påverkas kraftigt av energikrisen. Energikostnaderna riskerar att bli fem till sex gånger högre än dagens summa.  

Detta är förödande då vi bara har 110 medlemmar som ska tvingas betala för detta, det är ohållbart och vi riskerar att förlora medlemmar, säger Gustav Gustafsson, Östad hembygdsförening i Västergötland.

Värdefulla kulturarv kan skadas

För att lindra kostnaderna funderar man på att sänka temperaturen i lokalerna vilket resulterar i ytterligare problem, då ett kallare klimat kan leda till fukt och allvarliga skador på känsliga föremål och värdefulla samlingar. 

Oro bland hembygdsföreningar

Generalsekreteraren på Sveriges hembygdsförbund, Jan Nordwall, säger att det finns en utbredd oro bland hembygdsföreningarna.  

Kallställda fastigheter kan resultera i kostsamma skador på kulturarvet men det påverkar även mötesverksamheten för att man inte har råd att värma upp lokalerna. Vi har ett behov att mötas efter pandemin, och det kan leda till att folk försvinner från det ideella engagemanget och inte kommer tillbaka, säger Nordwall.

Drabbas gör också Folkets hus och parker med cirka 500 medlemsföreningar som driver kulturverksamhet runt om i landet. VD:n Calle Nathanson säger att medlemmar ringer och gråter för att de fått fyrdubblade kostnader.  

Uppmanar regeringen att bidra

Nathanson tycker att det är anmärkningsvärt att regeringen pratat om högkostnadsskydd till privatpersoner och näringslivet men ingen har talat om att stödja föreningslivet. Det kan ha stor negativ effekt på svenskt kulturliv om flera föreningar tvingas stänga ner, säger Nathanson.

Under 2021 hade hembygdsföreningar 1600 evenemang och 2,5 miljoner besökare. Sveriges nya regering ansvarar nu för en energipolitik som kan bli oerhört kostsam på flera plan för hembygdsföreningarna och kulturlivet i Sverige.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter