Enorma mängder vaccin kasseras

Motsvarigheten till Japans riksrevision har begärt att ansvarig myndighet ska komma fram med dokumentation som grund till varför det beställdes så mycket som 882 miljoner doser covidvaccin under 2020 och 2021, mestadels från amerikanska och brittiska tillverkare.

Det japanska departementet Ansvarigt för hälsa, arbete och välfärd spenderade sammanlagt 4,20 biljoner yen (cirka 330 miljarder kronor) under de två första pandemiåren, för beställning av totalt 882 miljoner doser vaccin, skriver Kyodo News.

I kontrakt som undertecknades mellan oktober 2020 och mars 2022 beställde Japan 399 miljoner doser så kallat vaccin från Pfizer, 213 miljoner doser från Moderna, 120 miljoner doser från Astra Zeneca och 150 miljoner doser från Novavax.

Lätt att slösa med andras pengar

I slutet av januari hade dock endast 380 miljoner doser av vaccinerna brukats. De återstående 500 miljoner doserna har destruerats eller donerats som ”utlandshjälp”.

I Sverige rapporterar Ekot att 8,5 miljoner covidvaccindoser har kasserats, vilken man med tanke på alla skador som visat sig, naturligtvis är bättre än att det hamnar i kroppen på någon. Men slöseriet drabbar som vanligt skattebetalarna, både i Sverige, Japan och alla andra länder, medan vaccintillverkarna skrattar hela vägen till banken.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter