Erdoğan kräver svensk grundlagsändring

Turkiets president meddelade idag att Turkiet inte kommer att godkänna Sveriges Natoansökan. Erdogans krav är tydligt: Avskaffa yttrandefriheten eller glöm ett medlemskap i krigsalliansen Nato. Situationen kommer tvinga svenska politiker att bekänna färg.

Under onsdagen, den 1 februari, meddelade Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan att landet inte kommer att godkänna Sveriges Natoansökan. Beskedet tillkännagavs inför det turkiska parlamentet som svarade med applåder och jubel, vilket SVT rapporterat om.

– Min heliga bok, koranen, brändes och förstördes. Så länge ni tillåter det här kommer vi inte säga ja till ert inträde i Nato, sade Erdoğan inför parlamentet.

Erdoğan besked visar tydligt vad som är viktigast för presidenten. Enligt honom är det mycket viktigare att andra länder (Sverige) håller koranen helig och lagstiftar mot negativa yttranden om den, än att stärka krigsalliansen som han själv är med i.

Svenska politiker tvingas bekänna färg

Redan nu har flera svenska politiker varit beredda att kringskära svensk yttrandefrihet. Bland annat har utrikesminister Tobias Billström avslöjats vara beredd att sälja ut den om det skulle gynna ett svenskt Natomedlemskap, vilket Frihetsnytt rapporterat om. Nu ställs makthavarna inför ett ultimatum; göra det olagligt för Sveriges 10 miljoner invånare att kritisera islam och blidka Erdoğan, eller stå upp för svensk grundlag.

Situationen gör att svenska politiker kommer tvingas att göra ett vägval och bekänna färg. Antingen står de på svenska folkets sida och skyddar svensk grundlag eller så viker de sig för Erdoğans krav och gör det olagligt att kritisera islam och elda koranen.

Några få personer tvingade fram utvecklingen

Erdoğans krav att ändra svensk grundlag har uppkommit efter några få personers aktioner, vilket bevisar det inflytande några få personer kan få om de bestämmer sig för det. Aktionen med att hänga Erdoğan-dockan utanför stadshuset i Stockholm och Rasmus Paludans koranbränningar.

Ett litet undantag från yttrandefriheten kan få oerhörda konsekvenser

Att kringgå yttrandefriheten och lagstifta om att man inte får bränna koranen kan för vissa framstå som en väldigt liten inskränkning av yttrandefriheten, men det kan få oerhörda konsekvenser.

Flera experter inom yttrandefrihet har lyft problematiken med begränsningar eftersom det öppnar dörren för att göra flera undantag. När dras gränsen då och av vem? Yttrandefrihetens självklarhet är något som bland annat, yttrandefrihetsexperten, Nils Funcke lyft fram flertalet gånger, då han beskrivit utvecklingen som ett ”farligt slutande plan”, vilket Frihetsnytt rapporterat om.

Omtvistat om Sverige blir säkrare med Nato

Regeringens tydliga vilja att gå med i krigsalliansen Nato har ifrågasatts från flera vinklar, utöver att de är beredda att sälja ut yttrandefriheten. Flera militärt kunniga personer hävdar bestämt att ett medlemskap i krigsalliansen inte ökar Sveriges trygghet utan snarare tvärtom, det innebär en ökad hotbild mot Sverige.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter