Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman besöker Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i Ankara i dag
Statsbesöket i Turkiet avslutar en regional turné med tre nationer för den saudiske kronprinsen och de facto-ledaren Mohammed bin Salman. På söndagen träffade han Egyptens president Abdel Fattah al-Sisi i Kairo och i går omfamnades han varmt av den jordanske kungen Abdullah II i Amman. Dagens besök kan komma med några kortsiktiga vinster för Erdogan, med den turkiska ekonomin i behov av externa investeringar eftersom inflationen stigit med 73,5 procent i år.
Saudiarabiska tjänstemän har banat väg för besöket genom att häva förbudet för saudiska medborgare att resa till Turkiet. En större stridspunkt – ett inofficiellt saudiskt embargo mot turkiska varor – upphörde tidigare i år och exporten till Saudiarabien har ökat med 25 procent under första kvartalet 2022.
Enligt medierapporter kommer de huvudsakliga diskussionsämnena mellan Erdogan och bin Salman att vara regionala och internationella frågor, inklusive Jemenkriget, konsekvenserna av Ukrainakrisen på regionen, stärkandet av relationerna mellan de två länderna och undertecknande av energi och handel avtal.
Besöket, som följer efter att Erdogan besökte Riyadh i april, kommer då den saudiska kronprinsen är på något av ett segervarv. Upprop från världsledare över mordet på Jamal Khashoggi har i stort sett avtagit, mjuka maktrörelser inom sport och underhållning slår rot, och Saudiarabiens enorma oljerikedom är nu mer avgörande än någonsin mitt i en försörjningskris som utlöstes av Rysslands krig i Ukraina.
Turkiets förmodade motiv
Även om bin Salmans besök, precis som många andra diplomatiska möten, kan vara ett normalt statsbesök, är det som gör hans besök känsligt att Ankara och Riyadh haft en ansträngd relation sedan den misslyckade statskuppen mot Erdogans regering i juli 2016. Detta nådde sin kulmen med styckmordet på regimkritikern Jamal Khashoggi inne på det saudiska konsulatet i Istanbul, vilket påstods vara utfört av en grupp som enligt uppgift skickades personligen av bin Salman.
Efter mordet på Kashoggi skrev Erdogan själv en artikel till Washington Post där han påstod att ingen annan händelse sedan 9/11 har utgjort ett så allvarligt hot mot den internationella ordningen. Som svar på Erdogans tunga och omfattande propagandakampanj mot bin Salman förbjöd Riyadh turkiska varor och kulturprodukter som hade vunnit massiv marknad i arabvärlden, vilket eskalerade krisen mellan de två länderna till högsta möjliga nivå.
Men från början av 2021 började denna klyfta att lugna ner sig och Erdogan höjde den vita flaggan. Den första manifestationen av detta observerades under besöket av den turkiske utrikesministern Mevlüt Çavuşoglu i Riyadh i maj 2021. Med överföringen av Khashoggi-fallet till Saudiarabien från Turkiet i början av april kvarstod det inga tvivel om att Erdogan försöker blidka den saudiska kronprinsen för hjälp att hålla tillbaka den ekonomiska krisen och stanna längre vid makten även om det kostar honom hans prestige.
Ekonomisk kris har varit Erdogans akilleshäl de senaste åren. Han och ledarna för Rättvise- och utvecklingspartiet, AKP, är väl medvetna om att om den nuvarande ekonomiska situationen i landet dröjer sig kvar kommer de inte att ha en plats i Turkiets politiska framtid.
Till och med nyligen har inflationstakten i Turkiet nått en aldrig tidigare skådad nivå på 73 procent, vilket gör hanteringen av situationen extremt svår för AKP. Under sådana omständigheter verkar Erdogan försöka lätta på det ekonomiska trycket genom att laga slitna relationer med arabländer som Saudiarabien och Förenade Arabemiraten, och därför behålla en chans för sig själv och sitt parti att vinna parlaments- och presidentvalen nästa år.