måndag, 26 september, 2022

Erdogan om Sverige: ”en grogrund för terroristorganisationer”

Turkiets president säger att hans motstånd beror på att Sverige och Finland ger stöd till kurdiska militanter

I sin senaste kommentar utfärdade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan sina mest fördömmande ord hittills angående Finland och Sveriges aviserade ansökan om att gå med i Nato. Under helgen efter att Erdogan först uttalade att Turkiet ”inte är positivt inställda” mot de skandinaviska länderna som vill gå med i alliansen, fanns det tillräckligt utrymme för svenska utrikesdepartementet att till de internationella massmedierna säga att den turkiska motviljan lätt kunde omvändas.

På frågan om Turkiets reservationer i söndags sa USA:s utrikesminister Antony Blinken ”Jag är mycket övertygad om att vi kommer att nå konsensus om det” – något som undviker allvaret i Ankaras nyligen entydiga uttalanden eftersom det inte finns något att oroa sig för i termer av en Natos enhetsfront. Men nu har Erdogan trotsigt hällt kallt vatten över den kollektiva västerländska entusiasmen för att uppnå den konsensus som behövs bland de 30 Nato-medlemsstaterna för att ta emot nya länder.

Sverige är en grogrund för terrororganisationer

”Dessa två länder saknar en tydlig hållning mot terrorism” och ”Sverige är en grogrund för terroristorganisationer”, sa Erdogan. Han påpekade att båda länderna har anslutit sig till andra europeiska allierade i att införa ”sanktioner” mot Turkiet, särskilt de senaste restriktioner för vapenförsäljning till Ankara som går tillbaka till 2019 i samband med det pågående kriget med kurdiska grupper längs dess södra gräns. Turkiets militär har också fortsatt att ingripa mot den syriska kurdiska YPG som har amerikansk och västerländsk uppbackning.

Från och med fredagen sa Erdogan att ”Sverige har blivit ett hem för PKK och andra terrorgrupper” – vilket upprepades dagen efter av Turkiets utrikesminister till en sammankomst av Nato-ministrar i Berlin. Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg uttryckte samtidigt optimism om att detta skulle gå igenom, och antydde att det bara är en ”rynka i sista minuten”.

Turkiska kommentarer om ämnet har blivit mer och mer fast bestämda för varje dag sedan dess, vilket tydligt visar att detta inte är någon liten rynka alls, utan istället är Nato-alliansens näst största militärmakt som slår igen dörren för att öppna en ny potentiell front mot Ryssland genom att släppa in Finland och Sverige. Det kommer inte att gå igenom innan Turkiet får betydande eftergifter.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

Framåt för tjeckisk opposition

- Annons -

Liknande artiklar