Erdogan-parti kan få inflytande i EU-parlamentet

Ett nytt parti kopplat till Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har bildats i Tyskland – med sikte på att ta sig in i EU-parlamentet. Det skulle innebära ett ökat turkiskt inflytande över EU-politiken, trots att Turkiet inte är medlem i unionen.

I Tyskland bor det omkring 7 miljoner turkar, där många är lojala till Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Nu kan dock Erdogan få ännu större inflytande i Europa – genom ett nytt parti som har som mål att ta sig in i EU-parlamentet redan i år. Partiet är enligt GP ett islamistiskt parti och har namnet Dava (en förkortning av Demokratisk allians för mångfald och uppvaknande).

Partiet står enligt tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung president Erdogan nära, och de beskriver det som en förgrening av hans parti. Partiets toppkandidater ska vara fyra män som tidigare arbetat för Erdogans parti eller organisationer.

Att ett muslimskt parti med koppling till Erdogan kan ta plats i EU-parlamentet har kommit att bli en huvudvärk för Tysklands politiskt korrekta politiker. Saskia Essen, ordförande för det tyska socialdemokratiska partiet, säger följande till Welt-TV om det turkiska partiet och vad hon anser vara det viktigaste att komma ihåg:

– Att vi är ett folk, att vi inte kommer att tillåta att krafter som dessa högerextrema nätverk nu närmar sig makten och vill utvisa migranter, men naturligtvis får inte Recep Tayyip Erdoğans splittrande tendenser spela någon roll här heller.

Försöker även i Sverige

Även i Sverige försöker Erdogan-lojalister vinna politiskt inflytande. Muslimpartiet Nyans – som leds av turkiske Mikail Yüksel – har som ambition att genom invandrarröster ta sig in i den svenska riksdagen. Resan dit kan dock bli lång, partiet har drabbats av interna splittringar och fick endast 0,44 procent i riksdagsvalet 2022.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter