ESG: Investerarna flyr från elitens PK-fonder

Environmental, social and governance (ESG) är de politiskt färgade förhållningsregler som sedan 2007 har påtvingats tusentals börsbolag världen över. När småspararna flyr från de misskötta företagens aktier vill liberala konsulter smyga in ESG-reglerna genom bakdörren: ”Den första regeln inom ESG är: Tala inte om ESG”.

ESG är ett påfund från den finansiella eliten, som lanserades via FN för att tvinga in liberal, antivit och klimatalarmistisk agenda i det privata näringslivet. Systemet har främst implementerats i den internationella Vanguardsfären, bakom vilken bedömare anar den hemlighetsfulla Rotschildklanens styrande hand.

Tekniken bakom ESG innebär att man bakar samman värderingar som praktiskt taget alla människor delar (t.ex. att man inte ska förstöra naturen) med extremt liberala värderingar som i själva verket är kontroversiella och tills nyligen betraktades som vänsterradikala eller till och med satanistiska.

Bland de mer bisarra exemplen från elitens tankesmedja World Economic Forum är åsikten att män kan bli mammor och att vita människor överhuvut taget bör decimeras. Dessutom förkunnar de tankfulla liberalerna att vädret blir bättre om alla flyttar in i mikrolägenheter i enorma storstäder, livnär sig på insekter och underkastar sig total myndighetskontroll.

Den som kandiderar till en post som ledamot i en börsbolagsstyrelse, men som inte skriver under på en diffus definition av ESG-mål kan räkna med att bli motarbetad på nästa bolagsstämma av representanterna för något av Vanguards många dotterbolag, exempelvis Blackrock eller State Street. Frihetsnytt har rapporterat om konkreta fall.

Störst på Stockholmsbörsen

Framförallt Blackrock driver ESG-systemet hårt i alla de börsbolag där man är delägare. Man arbetar koordinerat och målmedvetet vilket gör att effekterna sträcker sig hela vägen ut i samhället – även det svenska. Kapitalförvaltarna i Vanguardsfären är de största och mest inflytelserika ägarna på Stockholmbörsen. Det är inte utan skäl som sfären kallas ”makthavarna du aldrig valde”.

Både Frihetsnytt och SwebbTV har uppmärksammat det oroväckande fenomenet med liberala superkapitalister som tvingar på världens folk en politik som bara ett fåtal har röstat för.

Kritik från de egna leden

Till och med Dagens Industri har släppt fram kritik mot Vanguardsfärens politisering av näringslivet. Men där handlar det mest om klagomål över oklara regler – tidningen beklagar att det kan vara svårt för bolaget att efterleva de upp till 709 ESG-parametrarna. Men hjälpen är nära – Bonniertidningen saluför kurser i hur bolagen ska förtjäna de politiskt korrekta ESG-poäng som behövs för att behaga den finansiella eliten.

Donald Trump är mer slagkraftig i sin kritik. Den amerikanske presidentkandidaten har uppenbarligen vädrat sig till väljarnas stigande hat mot det politiserade storkapitalet. I en av sina senaste videotal referar han till företag som Blackrock och dess systerföretag State Street för ”kommunistiska pensionsförvaltare”.

Flykten har börjat

Namnet på sfärens högsta maktbolag, Vanguard, är som bekant engelska för förtrupp. Det verkar emellertid inte som om förtruppen har fått med sig hela infanteriet eller trossen på sin politiska straffexpedition i näringslivet. Och långt ifrån alla investeringsrådgivare och fondförvaltare arbetar inom denna gruppering.

I förförra veckan skakades investeringsmarknaderna av konkursen för en av de mest politiskt mönstergilla bankerna, Silicon Valley Bank (SVG). En vecka senare kunde man konstatera vilka aktier och investeringsfonder som rök först, när de omskakade investerarna tvingats tänka igenom sina strategier.

I torsdags 23/3 berättade nyhetsbyrån Bloomberg att personal på tio större banker och investeringbolag erkänt för nyhetsbyrån att de har gått igenom sitt presentationsmaterial för nya kunder och strukit allt som har med exempelvis klimatagendan att göra. Förkortningen ESG ”och relaterade termer” är numera bannlyst, särskilt i republikanskt röstande delstater.

På mer liberalt präglade orter fortsätter dock bankerna sälja sina investeringsprodukter med samma godhetsposerande floskler som man använde överallt under 2022. Det handlar ju trots allt om en marknad på 8.4 biljarder dollar påpekar bankirerna, som föredrar att förbli anonyma.

Demokratin slår tillbaka mot kapitalet

Politiseringen av investeringar har gjort arbetet som investeringsrådgivare till något av en dans på slak lina, enligt nyhetsbyrån. En lång rad republikanskt styrda delstater, förutom Ron DeSantis’ Florida, har förbjudit sina statliga pensionsfonder från att investera i ESG-styrda företag.

De röda och bruna staterna har infört restriktioner mot att investera pensionspengar i ESG-fonder och/eller företag som poserar med en ESG-bestruken strategi. Grafik: ZeroHedge

Util, en analysfirma som specialiserar sig på ESG, har ett gott råd till sina läsare bland amerikanska investeringsrådgivare: “The first rule of ESG is, don’t talk about ESG.

Det vanligtvis välunderrättade nyhetsbrevet ZeroHedge förklarar situationen på följande sätt – ”Med andra ord, de döljer sina idiotiska investeringsstrategier från tidigare år, där de valde företag från en lista över Greta Thunberg-godkända koncerner, av vilka många troligen fortfarande tillämpar samma besynnerliga rekryteringspolitik och har föga styrning över sin verksamhet.

Professorn: Sluta med denna ”appeasement”!

Inför sin artikel har Bloombergs journalister behövt en motvikt till de pragmatiska bankmännen. Den motvikten hittades i en brittisk ekonomiskola, London Business School, där man fick en starkt negativ kommentar till utvecklingen. Akademikern Ionannis Ioannou rasar mot ESG-tröttheten och talar om bankirernas reträtt som exempel på ”appeasement” – ett ord som annars bara används i brittisk historieskrivning för att kritisera mellankrigstidens premiärminister Neville Chamberlain för att denne inte snabbt nog förklarade krig mot Tyskland.

Blackrock slickar sina sår

Larry Fink, chef för Blackrock och något av en global överstepräst inom ESG, inskärpte vikten av sin ideologi i sitt senaste VD-brev. I denna skrift, som är obligatorisk läsning för börsbolagschefer över hela världen, jublade Fink över att ”pandemin har turboladdat evolutionen”. I slutet av december hade Fink överläggningar med Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj om hur hans pensionsfonder skulle göra storartade affärer med den ukrainska staten så snart Ryssland var besegrat. Som Frihetsnytt senare rapporterat ser även president Zelenskyj själv stora affärsmöjligheter för amerikanska storföretag i hans land.

Ju längre in på 2023 vi kommer desto mer verkar Larry Finks ambitioner krympa både när det gäller uppköp av länder och införande av extremism via näringslivet. Med hänvisning till det folkliga missnöjet med hans verksamhet beklagar han sig i flera finansmagasin om det ”polariserade” och ”demoniserande” debattklimatet.

Till TV-kanalen CNBC föräkrar Blackrockchefen att hans företag inte är någon ”miljöpolis”, trots att han genom sina åtgärder på tusentals bolagsstämmer visat motsatsen och mer därtill. Till Fortune beklagar sig Larry Fink över att attackerna mot honom numera är personliga, ”för första gången i min karriär”.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter