Haverikommissionens utredning av Estoniakatastrofen fortsätter och nu ytterligare undersökningar göras av vraket. Bland annat ska bogrampen bärgas och nya bilder tas. Stefan Torssell är dock skeptisk till regeringens motiv.
Regeringen meddelar ett nytt steg i den nya utredningen av vraket efter M/S Estonia, för att komma fram till hur förlisningen verkligen gick till och vad som orsakade den, enligt en överenskommelse mellan regeringen och Sverigedemokraterna.
Bärgning och nya miljoner
Den riktigt stora nyheten är att fartygets bogramp ska bärgas. Den officiella förklaringen av förlisningen är att bogvisiret lossnade, varpå vatten strömmade in. Men egentligen ska fartyget klara att bogvisiret försvinner, så länge bogrampen är kvar.
– Bogrampen är den del av fartyget som är kritisk för förlisningen, att bogvisiret faller av ska fartyget klara, säger Jonas Bäckstrand, utredningsordförande och ställföreträdande generaldirektör på Statens haverikommission, till TT.
Bogvisiret bärgades redan 1994, kort efter förlisning och innan de svenska, finska och estniska regeringarna beslutade att vraket skulle omfattas av gravfrid, vilket gjorde det förbjudet att dyka ned till det. Myndigheterna ville även försegla vraket med sten.
Tanken är att undersöka eventuella skador på bogrampen, samt filma och fotografera bildäcket. För det ändamålet skjuter regeringen till 25 miljoner kronor.
”Om regeringen vill göra detta, är det något som inte stämmer.”

Frihetsnytt kontaktade författaren Stefan Torssell, som är utbildad sjökapten och under flera år gjort efterforskningar om Estoniakatastrofen, för att få en kommentar om nyheten. Han är väldigt skeptisk till satsningen och till politikernas motiv.
Att regeringen nu plötsligt, efter att under så lång tid inte velat genomföra någon djupare granskning, vill bärga en del av vraket, gör honom väldigt skeptisk. Enligt Torssell finns det bevis som visar att rampen redan har blivit flyttad på, eventuellt för att kunna bärga den militärutrustning som ska ha smugglats med fartyget.
Den ligger ställd på sidan, lutad mot vraket. Om bogrampen bärgas kommer det att ta bort en källa till kritiska frågor om varför den så prydligt har flyttats på.
– Syftet kan ju vara att då står den ju inte lutad emot vraket, vilket är väldigt uppseendeväckande. Vem har gjort det? Då finns det ju faktiskt en anledning ifrån regeringen att plocka upp ombordkörningsrampen, så förstår inte folk att någon redan har skurit av den och ställt den mot sidan. För ingen har ännu fått svaret på vem som gjorde det och varför, kommenterar Torssell.
Småpengar från regeringen
Att regeringen skjuter till 25 miljoner kronor är en struntsumma i förhållande till de summor som egentligen behövs.
– Det är småpengar, för jag har räknat på den totala kostnaden för Estonia och jag har kommit fram till att samhällskostnaden landar på sju miljarder kronor. Att ha bärgat båten från början skulle ha kostat 300 miljoner kronor. Så de här 25 miljoner kronorna är småpengar.
Torssells uträkning bygger på att efter katastrofen var det flera institutioner som slutade att fungera och enbart stod och kostade pengar. Det är ineffektivitetskostnader som Estonia har fortsatt kosta samhället efter det.