Etablerad aktör sällar sig till kritikerna av grundlagsändringen

Juristkommissionen ser stora faror för yttrandefriheten

Den planerade grundlagsändringen som det kommer att röstas om i riksdagen den 16 november har redan stött på starkt motstånd. Den senaste aktören att kritisera förslaget är Svenska Avdelningen av Internationella Juristkommissionen.

Nu på onsdag den 16 november, kommer riksdagen att rösta igenom en ny grundlag, vilken skulle innebära stora inskränkningar i föreningsfriheten samt ett hot mot meddelarfriheten.

Flera aktörer har redan riktat hård kritik mot förslaget, däribland etablerade personer som tryckfrihetsexperten Nils Funke, Sveriges Radios VD Cilla Benkö och Robert Aschberg. Under söndagen återgav Frihetsnytt opinionsbildaren Rebecca Weidmo Uvells skoningslösa kritik mot förslaget och hennes krav på regeringen att stoppa utvecklingen.

Nu ger även Svenska Avdelningen av Internationella Juristkommissionen uttryck för sin oro om hur yttrandefriheten kan komma att påverkas av grundlagsändringen. Yttrandefrihetsbrottet ”utlandsspioneri” skulle, enligt Juristkommissionen, innebära att visselblåsare som befattar sig med hemlig uppgift gör sig skyldiga till brott, även om det inte finns några som helst intentioner att läcka något till främmande makt, utan endast tillgängliggöra tillräckligt för att att belysa missförhållanden, rapporterar SvD.

Bara om gärningen är ”försvarbar” kommer den inte att ses som brottslig. Problemet är dock att en sådan bedömning kan inte en potentiell visselblåsare göra i förväg, resonerar Juristkommissionen.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter