Etablissemangsmedia i skräck inför utredning

Idag presenterar regeringen sin utredning om framtiden för public service. Redan innan den har publicerats råder stor oro inom etablissemanget, då den hårt kritiserade nyhetsrapporteringen kan bli hårdare granskad. Detta kommer efter omfattande protester mot hur public service sköter sitt uppdrag.

Klockan 09:15 presenteras den utredning som gjort på regeringens uppdrag om public services framtid. Det innebär att skattefinansierade kanaler som SVT och Sveriges Radio kan en helt annan ekonomisk situation. Mycket talar för att det kommer genomföras olika begränsningar, som innebär att flera journalister förlorar sina jobb.

Jan Scherman. Foto: Wikipedia/ Frankie Fouganthin/ CC BY-SA 4.0 DEED
Jan Scherman. Foto: Wikipedia/ Frankie Fouganthin/ CC BY-SA 4.0 DEED

”Hot mot demokratin”

Många inom etablissemangsmedia är djupt oroade över detta. Medieveteranen Jan Scherman påstår att Sverigedemokraterna kommer driva igenom en ökad politisk styrning, medan Journalistförbundet kallar det ett ”hot mot demokratin”.

En annan som oroas av detta är medieforskaren Ester Pollack, professor vid Stockholms universitet. Till TT säger hon att det finns en risk en risk för att program med ett ”smalt innehåll” (sådant som lockar en begränsad publik) kommer att försvinna, och att kanalerna kommer bli fler kontrollinstanser (att public service kommer granskas ännu mer).

Kritiken: ”SVT är politiskt vinklat”

Utredningen presenteras i nära anslutning till demonstrationer som har riktat sig mot framförallt SVT:s vinkling och osakliga rapportering. Den 3 februari och 13 april hölls två demonstrationer som samlade över 1 500 personer. Där framfördes det krav på att ”ta tillbaka SVT”.

I de tal som hölls framkom det hur SVT har undvikit att rapportera om den destruktiva delen av mångkulturen, vilket har orsakat ett stort lidande för det svenska folket. Det har även påtalats hur klimataktivister på public service använder plattformen för att sprida bilden av en nära förestående klimatkatastrof. Dessutom har man brustit i att rapportera kritiskt om det svenska Natomedlemskapet innan det gick igenom.

Det kan vara så att protesterna inte har undgått politikernas uppmärksamhet. Om det blir som etablissemangsjournalisterna befarar kommer det att bli mindre möjligheter för SVT och Sveriges Radio att fortsätta med den journalistisk som bedrivits hittills.

Demonstration mot SVT den 13 april. Foto: Frihetsnytt
Demonstration mot SVT den 13 april. Foto: Frihetsnytt
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

3 KOMMENTARER

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter