ETC svarar på kritiken från Osman – efter rasismanklagelser

Bråket mellan vänsterskribenten Bilan Osman och tidningen ETC fortsätter. Osman har tidigare anklagat ETC för att ha ”kastat en svart kvinnlig researcher under bussen” efter att det framkom att hon läckt information om Expo till reportern Christian Peterson. Nu har ETC svarat på kritiken – men Osman är inte nöjd med förklaringen.

Frihetsnytt har tidigare skrivit om den tidigare Expo-medarbetaren Bilan Osman, som efter en ”vänskap” med reportern Christian Peterson avslöjade att den tidigare riksdagsledamoten Pavel Gamov läckte information till vänsterextrema Expo. Osman gick nyligen ut i ett Facebook-inlägg och anklagade tidningen ETC – där hon varit krönikör – för rasism då hon menade att hon mist sina uppdrag efter att hennes koppling till Peterson uppdagats.  

”Att kasta en svart kvinnlig researcher under bussen, det första man gör (i en övrigt vit redaktion) säger en HEL del om redaktionen. Och dess trovärdighet framöver.”, skrev Osman om ETC.

Köper inte förklaringen

Christian Peterson. Foto: Privat

Nu har ETC svarat på Osmans kritik i en intervju med tidningen Journalisten. Där tillbakavisar ETC:s chefredaktör Andreas Gustavsson att Osman skulle fått sparken på grund av att hon haft kontakt med Peterson och andra invandringskritiska aktörer. Istället tycks han insinuera att Osmans texter inte genererat tillräckligt mycket trafik:

– Vi har en ny ledarsida sedan ett tag tillbaka med nya politiska redaktörer. Vi har försökt att bygga ett gäng fristående ledarkoluminister och Bilan Osman hann skriva ett par texter för oss och vi har också testat andra skribenter. När vi väger in vilka som ska bli mer permanenta skribenter handlar det om trafik, engagemang, vilka ämnen man är specialiserad på och så vidare.

Osman köper dock inte chefredaktörens förklaring, enligt kommentarer till Journalisten. Hon skriver att det fanns en plan att hon skulle skriva flera texter under sommaren, men att hon plötsligt fick reda på att hon inte längre kunde skriva för tidningen.

– Jag har hört att det internt på ETC finns väldigt kritiska röster till att man pratar med extremhögern. Det är något av en kulturkrock, och på andra ställen jag jobbat på har det inte varit några konstigheter, säger Osman.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter