måndag, 26 september, 2022

Etikfinansen intrigerar mot Elon Musk

Mitt under Elon Musks kamp för yttrandefriheten på Twitter blir hans befintliga företag Tesla blockerat av Standard & Poors stora etiska investeringsfond. Andra liknande fonder väntas följa exemplet. Beslutet sätter ljus på storkapitalets tilltagande politisering. Jonas Nilsson från Palaestra Media kommenterar.

I torsdags kom beskedet att Tesla utesluts från S&P 500 ESG Index. Dagens Nyheter berättar att fondens VD Margaret Dorn motiverade beskedet med ”bland annat” kontroverser beträffande rasdiskriminering och dåliga arbetsvillkor på Tesla och att hon känner ”oro för företagets värderingar”. S.k. ESG-fonder (environmental, social and governance) har marknadsförts hårt det senaste decennierna med påståenden om att värdeutvecklingen skulle vara bättre vid tillämpning av det globalistiska. Trots att dessa fonder har stöd av varandra och de allra kapitalstarkaste bakgrundsaktörerna har detta löfte ännu inte kunnat infrias. Otaliga studier har utan framgång försökt visa att ESG ger en bättre värdeutveckling.

Etik blir snabbt politik

På sitt Twitterkonto kallar nu Elon Musk ESG-rörelsen för ett stort bedrägeri.

Jonas Nilsson, filmskapare på Palaestra Media som forskat i politiseringen av den internationella finansvärlden, kommenterar:

– Elon Musk, som gått från att ha varit en av storkapitalets frontfigurer genom att problematisera miljöfrågorna i enlighet med The Great Reset, har nu börjat svartmålas på grund av sitt avståndstagande från det demokratiska partiet. ESG handlar väldigt lite om hur företagen faktiskt sköts. Det är istället ett verktyg för att kunna belöna dem som är ”ombord” på den globalistiska agendan och straffa dem som inte är det. Här har Elon Musk börjat utmana delar av maktordningen och det kostar på. Om han fortsätter kommer vi få se fler åtgärder för att diskreditera såväl Musk som person och hans olika företag, avslutar Jonas Nilsson.

För fördjupning angående politiseringen av finanseliten rekommenderas Palaestra Medias film Makthavararna du aldrig valde.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

Liknande artiklar

00:04:41

Nyhetssändning 19 september