Etnografiska museet rensar bort Sveriges främste upptäcktsresande

Etnografiska museet rensar ut sin utställning om Sven Hedin efter att en populärhistoriker dragit igång en kampanj om dennes kopplingar till Hitlertyskland. Hans insatser som upptäcktsresande och författare får stå tillbaka för påklistrade etiketter.

Under 30- och 40-talet var kommunismen och nationalsocialismen två stora ideologier som samlade stora folkskaror.

Den svenske upptäcktsresanden Sven Hedin gjorde en enorm insats för etnografin (läran om folkslag) och att sudda bort de sista outforskade fläckarna på kartan över Asien vid sekelskiftet 1900 och de första decennierna av århundradet. Han hyllades som en nationalhjälte och bidrog med omfattande samlingar av föremål från sina resor till svenska museer, däribland etnografiska museet i Stockholm.

När han återvände till Stockholm 1909 efter sin tredje upptäcktsresa och steg iland på Blasieholmen togs han emot av tusentals jublande svenskar.

Sven Hedin kartlägger i Kara Koschun
Sven Hedin kartlägger i Kara Koschun. Foto: Wikipedia/ Unknown author

Men alla hans insatser ignoreras av etablissemanget när dessa fokuserar på hans kopplingar till det nationalsocialistiska Tyskland. Han var ingen antisemit och gav aldrig uttryck för att vara nationalsocialist, vilket bland annat Populär Historia lyfter fram. Han ska själv ha betonat sitt sextondels judiska påbrå och att han inte ville mista det.

Hedin var en långvarig tyskvän och tog redan under första världskriget stark ställning för det kejserliga Tyskland och kände en stor sorg över Versaillesfreden 1919. Han höll fast sin beundran för Tyskland ända till sin död 1952. Det bortses ofta från att ingen av de tyskvänliga före och under andra världskriget kände till de brott som nationalsocialisterna senare kom att anklagas för.

Det ska liknas vid hur svenska vänsterintellektuella tog ställning för Röda Khemererna i folkmordets Kambodja på 1970-talet, varav flera besökte landet och även försvarade dem efter att massmorden blivit kända. En av dessa, Jan Myrdal, förklarade sin ståndpunkt med att han tog ställning utifrån den kunskap som fanns då, vilket han påtalade i en artikel i Aftonbladet 2011.

Museum tar bort viktig del av svensk historia

Helen Mayer
Den judiska fäktaren Helen Mayer gör en Hitler-hälsning vid OS i Berlin 1936. Foto: Wikipedia/ Public domain

Nu har en bok av populärhistorikern Tommy Lundmark fått etnografiska museet att rensa ut sin utställning om Sven Hedin. Kopplingarna till Hitlertyskland har varit kända länge, men nu är det på grund av en bild där Hedin gör en Hitlerhälsning, som fått museet att fatta detta beslut, rapporterar SVT.

Gesten har sannolikt sin förklaring i att detta skedde i samband med ett officiellt besök i Tyskland, där intresset för hans forskning var stort. Det ska påtalas att vid Olympiska spelen 1936 gjorde den judiska fäktaren Helene Mayer från USA samma hälsning.

Det enda som nu finns kvar på museet är en film om hans arbete, samt en monter med hans samlingar, men även deras framtid är inte säker. Just nu pågår ett analysarbete.

Tommy Lundmark verkar vara nöjd med sitt bidrag till att ta bort en viktig del av svensk historia.

Teckning av Sven Hedin
Teckning av Sven Hedin, föreställandes Shigatse Dsong i Tibet. Foto: Wikipedia/ Sven Hedin
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter