EU-ambassadör kastas ut från Nicaragua

EU är inte längre välkomna

EU har lyckats reta upp den Nicaraguanska regeringen genom krav på ”demokrati”. Gensvaret är att utvisa EU-ambassadören.

Nicaragua har förklarat EU-ambassadören ”persona grata” och begärt att hon ska utvisas från det centralamerikanska landet, rapporterar Reuters.

Anledningen till detta ska vara det anförande som EU-delegationen höll i måndags inför FN, där man begärde att president Daniel Ortega skulle ”återinföra demokrati” i landet.

Uttalandet föll, av allt att döma, inte i god jord hos den nicaraguanska regeringen.

Demokrati eller ”demokrati”

Daniel Ortegas regering har präglats av en auktoritär utveckling, med strypning av yttrande- och mötesfrihet. Detta har framkallat hård mediekritik – inte minst eftersom Ortega av helt andra skäl sedan många år utnämnts till USA:s fiende.

Men när EU pratar om ”demokrati”, är det sällan folkligt inflytande och yttrandefrihet som åsyftas, utan ”progressiva” värderingar som fri invandring, fria aborter och censur av alla som inte delar denna demokratisyn.

Det senaste exemplet var det förtäckta hot som Europeiska kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen riktade mot Italien ifall Giorgia Melonis nationalkonservativa koalition skulle vinna parlamentsvalet. Orsaken till uttalandet ansågs vara det ”hot” som demokratiska nationalister skulle utgöra mot de ”demokratiska värderingarna”.

Medlemsländerna i EU har dock inte samma möjlighet som Nicaragua att kasta ut självrättfärdiga EU-delegater.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter