torsdag, 6 oktober, 2022

EU avslutar omfattande Covid-19-tester

Danmark först i EU att avbryta vaccinprogrammet mot Covid-19

Danmark blev på tisdagen det första landet att avbryta sin massvaccinationskampanj mot Covid-19 efter att danska folkhälsomyndigheten gick ut med att pandemin är under kontroll där. Bolette Soborg, chef för den danska hälsomyndighetens avdelning för infektionssjukdomar, sa på tisdagen att Danmark ”avvecklar” massvaccinationsprogrammet och att inbjudningar till vaccinationer inte längre kommer att utfärdas efter den 15 maj.

Detta beslut kom bara några månader efter att Danmark blev det första landet inom EU att ta bort alla Covid-19-relaterade restriktioner såsom vaccinpass till masktvång. Efter Danmarks exempel har många europeiska länder följt efter. I Storbritannien meddelade landets hälsomyndighet denna vecka att de minskar sin personal med nästan hälften och minskar sin budget för Covid-19 med nästan 90 % jämfört med 2021 års nivåer.

Förbereder nya direktiv

EU-kommissionen förbereder sig enligt uppgift för att meddela nya direktiv när EU nu har gått in i en ”post-covid-fas”. Rent praktiskt kommer det innebära ett slut på masstester av Covid-19, som redan är nedlagda i flera EU-länder. EU:s hälsokommissionär, Stella Kyriakides, säger att ”Detta meddelande lägger fram ett tillvägagångssätt för hanteringen av pandemin under de kommande månaderna, som går från nödsituation till en mer hållbar modell.”

Utkastet till dokument tar dock upp införandet av enklare sätt att upptäcka utbrott och spridningen av Covid-19, och betonar att masstestningar ska avvecklas och ersättas av ”riktade diagnostiska tester”. Sådana ”riktade” tester skulle fokusera på ”prioriterade grupper”, som människor nära utbrott, de som riskerar att utveckla allvarliga Covid-19-symtom och medicinsk personal som är i regelbunden kontakt med riskgrupper.

Utkastet till de nya EU-direktiven föreslår också att övervakning och spårning av Covid-19-infektioner bör anpassas och riktas på samma sätt som används för att övervaka säsongsinfluensa, där ett begränsat antal utvalda vårdgivare samlar in och delar relevant data.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

Liknande artiklar

Energikrisen värre nästa år

00:04:06

Nyhetssändning 5 oktober

Ryssland starkt trots sanktioner