EU backar i avgörande prestigefråga

Förbud mot försäljning av förbränningsmotorer inom EU har varit symboliskt viktigt för att få ned utsläppen. Men nu tvingas den europeiska överstaten att backa på grund av motstånd i frågan.

EU har haft som ambition att få igenom ett förbud mot försäljning av bilar med förbränningsmotorer från och med 2035, i syfte att det ska få ned utsläppen av koldioxid. Motståndet har dock varit omfattande mot planerna från flera länder, däribland Italien, Portugal, Slovakien, Bulgarien och Rumänien, vilket Frihetsnytt rapporterat om.

Ett annat land som motsatt sig detta är Tyskland, som har en omfattande bilindustri, som skulle drabbas negativt av förbudet. Eftersom den tyska ekonomin spelar en viktig roll för EU, har lagstiftarna i Bryssel tvingats backa i den prestigeladdade frågan, rapporterar Reuters.

Istället för att driva på ett allmänt förbud mot förbränningsmotorer, kommer EU istället att tillåta försäljning och produktion av dessa, så länge de drivs av så kallat ”e-bränsle” (elektrobränsle). E-bränsle beskrivs som ett mer klimatvänligt alternativ till fossila bränslen, som bensin och diesel, och produceras av bland annat vätgas och syrgas.

Även om EU, i nuläget, inte tvingas skrota sitt planerade förbud, så visar denna kompromiss att det går att sätta sig emot impopulära direktiv från EU.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. Det är säkert inte nyttigt med bilavgaser –men man bör börja med stater där dom stora utsläppen sker..t.e.x i USA ….amerikaner är feta och behöver motion…stoppa gärna nybilsförsäljning i USA , Kina är tättbefolkat och förr cyklade kineser…..en tradition att återuppväcka..
    Indien är olämpligt för biltrafik med tanke på alla fritt strövande kossor som kan bli påkörda …—ja i princip är det bara vi i Sverige som har ett redigt behov av bil –och då räcker bensinen och ingen behöver bry sig om utsläpp.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter