Holodomor erkänns som folkmord
Bolsjevikernas orkestrerade svältkatastrof i Ukraina på 1930-talet erkänns slutligen som ett folkmord av EU.

Under torsdagen meddelade EU-parlamentet att den av kommunisterna orkestrerade svältkatastrofen i Ukraina 1931-33, Holodomor, ska erkännas som ett folkmord.
Det var under den sovjetiske diktatorn Josef Stalin som Holodomor utfördes. Som ett sätt att med tvång industrialisera Sovjetunionen i enlighet med Stalins Femårsplan tvångskollektiviserades jordbruken och böndernas skördar beslagtogs för att säljas till utlandet.
Resultatet blev miljontals döda, enligt vissa källor uppemot sju miljoner, i framförallt Ukraina, men även Kazakstan och på andra håll i Sovjet.
De två personer som, utöver Stalin, bar huvudansvaret för Holodomor var Lazar Moiseyevich Kaganovitj, född och uppväxt i Ukraina, som var politbyråns ansvarige för terror och Vyacheslav Molotov, premiärminister och senare utrikesminister.
Walesisk journalist dokumenterade svälten
En av de första som dokumenterade Holodomor var den walesiske journalisten Gareth Jones, som tog sig in i Ukraina för att undersöka vad som möjliggjorde Sovjets snabba industrialisering. Det han upptäckte var hur kommunisterna aktivt beslagtog böndernas säd och lämnade dem att svälta.
När han publicerade sina upptäckter tystades han aktivt ned av den övriga journalistkåren, ledda av The New York Times byråchef i Moskva, Pulitzer Pris-vinnaren Walter Duranty. Durantys hantering av bolsjevikernas brott var ett sätt att hålla sig väl med Stalinregimen och garantera en fortsatt välavlönad mediepost.
Jones kidnappades och mördades 1935 under en resa i Mongoliet, sannolikt av den sovjetiska säkerhetstjänsten, NKVD.
2019 släpptes thrillern MR. Jones, som utgör en dramatiserad skildring av Jones resa i svältens Ukraina och hans kamp för att sanningen skulle komma fram.