EU-flaggan brinner i Georgien. Folket kräver folkomröstning

I Georgien sliter folk ner EU-flaggan, eldar upp den och hissar sen den egna nationens flagga. Kravet är glasklart: EU och Nato ska inte lägga sig i Georgiens affärer. USA har under åratal tryckt in pengar i politisk aktivism vilket nu har fått den vuxna befolkningen att ge sig ut på gatan.

Protesterna i Georgien började med att den georgiska regeringen föreslog en transparenslag. Lagen skulle tvinga de medier och aktivistgrupper som får mer än 20 procent av sin finansiering från utlandet att redovisa vilka de utländska finansiärerna är.

Samantha Power. Foto: Wikipedia/ United States Department of State
Samantha Power. Foto: Wikipedia/ United States Department of State

Västvärlden och i synnerhet USA fördömde lagen kraftfullt och hävdade att lagen var ett hot mot demokratin i landet. Samantha Power, statssekreterare för USAID skrev på Twitter att lagen ”allvarligt hotar möjligheten för georgier att uppnå sina egna ekonomiska, sociala eller andra ambitioner”.

Att USAID så kraftfullt fördömer lagen är inte så konstigt med tanke på att organisationen skickat över 20 miljarder kronor in i landet sedan 90-talet. Den nya lagen hade inneburit att USAID skulle vara en av de organisationer som skulle få sin verksamhet synad.

Våldsamma demonstrationer finansierades delvis av USA

Under föregående vecka ägde flera demonstrationer rum mot den lag som skulle tvinga fram en transparens mot vad för pengar som utländska organisationer skickar in i landet.

Enligt Insikt24 var demonstrationerna finansierade av samma grupperingar som skulle bli granskade, däribland USAID. Demonstrationerna gick våldsamt till och bland annat kan man på filmer se hur demonstranterna kastar brandbomber mot poliserna som stod emot protesterna efter bästa förmåga. Efter ett tag släppte polisen på motståndet efter att USA hotat med sanktioner om Georgien ”förtrycker protesterna”.

Det hela slutade med att parlamentet stormades och den georgiska regeringen meddelade att de drar tillbaka lagförslaget.

På de filmer som publicerats från demonstrationer mot lagen och från flera källor, framgår det att i huvudsak var det ungdomar och studenter som deltog i de våldsamma protesterna. I västmedia har demonstrationerna i regel beskrivits som ”fredliga”, trots att videoupptagningar från platserna visar en helt annan bild.

Nu protesterar konservativa vuxna mot EU

Efter de våldsamma protesterna under förra veckan har nya protester uppstått, men denna gång är det mot EU, USA och Nato. Denna gång syns i huvudsak vuxna människor på videoupptagningar och till skillnad från förra veckans demonstrationer verkar dessa vara fredliga utan inslag av våld och brandbomber.

Demonstranterna anser att västvärden inte ska lägga sig i landets egna angelägenheter, något man också ansåg varit fallet under förra veckans demonstrationer. Enligt flera rapporter ska över 5000 personer ha deltagit i en av demonstrationerna.

Folk sliter ner EU-flaggan och bränner den

I en video som fått stor spridning på Twitter ses folk slita ner en EU-flagga utanför parlamentet för att sedan bränna den. För att ersätta EU-flaggan hissade folket Georgiens egna flagga istället.

Enligt flera inlägg på Twitter var budskapet med aktionen att övertyga den georgiska regeringen att fortsätta med lagförslaget om transparens och låta folket bestämma om de vill ha den i en folkomröstning. De menar att våldsamma upplopp och hot om sanktioner från västvärlden inte ska avgöra utfallet för lagen utan att hela folket tillsammans ska få rösta om den.

Flera användare skriver att det är positivt att folk i Georgien ställer sig upp mot EU och initiativet hyllas i kommentarsfälten.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter