EU förbereder kompromiss om transitförbudet till Kaliningrad

Efter Rysslands hotfulla missilövningar i Östersjön är EU bredda att backa från Litauens transitförbud till den ryska exklaven Kaliningrad

Det framkom under gårdagen att Bryssel är redo att snabbt backa från sin bestämda hållning för att verkställa sanktioner mot transiteringen av ryska varor till Kaliningrad. Detta efter att den ryska statsledningen förra veckan varnade Litauen att ”Ryssland med säkerhet kommer att svara på sådana fientliga handlingar.”

Ett uttalande från Nikolai Patrushev, generalsekreteraren för Rysslands säkerhetsråd, hotade då: ”Konsekvenserna kommer att ha en allvarlig negativ inverkan på Litauens befolkning.” Men nu söker EU:s ledare hitta kompromisser.

EU-tjänstemän befinner sig enligt uppgift i samtal för att undanta det litauisk-polska gränsområdet från de sanktioner som hittills har drabbat ryska industrivaror som stål och bana väg för en överenskommelse i början av juli om EU-medlemmen Litauen släpper det transitförbud de införde den 17 juni. Detta trots allt tal om en enad front och ”beslut” att inte bara genomdriva befintliga sanktioner mot Ryssland utan att öka ytterligare åtgärder vid både G7- och Nato-toppmötena som hölls denna vecka.

Ryssland har sagt att det för tillfället kommer att skicka varor med färja över Östersjön till sitt territorium Kaliningrad. Samtidigt inledde den ryska krigsmakten missilövningar i Östersjön, som innehöll ”live fire” av anti-fartygsmissiler, kort efter att transitförbudet mot Kaliningrads kungjordes. Rysslands försvarsministerium publicerade och marknadsförde till och med bilder från de hotfulla övningarna.

Dessutom visar nya rapporter att ytterligare nya ryska missiler placerats vid Kaliningrads Östersjökust. Analys av satellitbilder visar att Ryssland nu har placerat avancerade anti-fartygsmissiler på Kaliningradkusten skriver den globala sjöfartsövervakningsplatsen Naval News. Systemen rapporteras vara utplacerade till Mys Taran udden, ett framstående landmärke halvvägs längs enklavens korta kustlinje.

Upptrappning vid Natos svagaste punkt

De senaste övningarna i Östersjön har gett upphov till farhågor om att Ryssland skulle kunna upprätta en militärt kontrollerad transportkorridor genom litauiskt territorium i händelse av att transitförbudet till Kaliningrad inte upphävs genom diplomatiska överenskommelser. Om den traditionella vägen för ryska varor till Kaliningrad, först via allierade Vitryssland och sedan Litauen, inte återställs, fruktar den litauiska regeringen att Moskva kan använda militärt våld för att plöja en landkorridor genom sitt territorium.

Tyskland har under tiden trupper stationerade i Litauen och kan dras in i en konfrontation med sina Nato-allierade om det skulle hända. Samtidigt kommer några överraskande erkännanden från västerländska tjänstemän över Kaliningrad-krisen, som följande i Reuters:

”Vi måste möta verkligheten”, sa en anonym källa med direkt kännedom om EU-diskussionerna och kallade Kaliningrad ”heligt” för Moskva. ”Putin har mycket mer inflytande än vi har. Det ligger i vårt intresse att hitta en kompromiss”, sa han och erkände att det slutliga resultatet kan verka orättvist.

Några av de särskilda formerna av kompromiss kan innebära att godstrafik genom EU-territorium undantas på grund av att den inte skulle räknas som ”internationell” handel enligt EU:s sanktionspolitik, eller utfärdande av undantag på en ”humanitär” grund. Litauen verkar dock snarare vara inställda på att ”stå upp” mot Ryssland och inte göra betydande eftergifter.

Med tanke på den ryska eskaleringen och den möjliga missiluppbyggnaden i Östersjöregionen ser det ut som att varor kan strömma som vanligt till Kaliningrad inom några dagar.

KATEGORIER

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar