Tiktok har länge fått uppmärksamhet för bristande datasäkerhet – användardata transmitteras till Kina och när data väl är i Kina kan kinesiska staten ta dem. EU-kommissionen reagerar nu, men lämnar andra osäkra appar därhän.
Tiktok är en av världens största sociala medier sett till antalet aktiva användare och i huvudsak är det yngre människor som använder appen. Tiktok ägs av det kinesiska företaget Bytedance och lanserades 2016 och är nu en världsledande plattform för korta videor. Konceptet med korta videos på omkring 10 sekunder som Tiktok lanserade är något som många övriga sociala medier har tagit efter, däribland Instagram och Youtube.
EU-kommissionen förbjuder Tiktok för anställda

EU-kommissionen går nu fram med ett totalförbud för Tiktok på alla datorer, mobiltelefoner och andra motsvarande plattformar som används av dess anställda i arbetet, rapporterar Tidningen Näringslivet.
Farorna med att dataintegriteten inte kan bevaras anses för stor, och CNBC konstaterar att Tiktok med ägaren Bytedance inte kan skydda användarnas data mot kinesiska staten.
Sedan tidigare är appen förbjuden på tjänstedatorer och tjänstemobiler för anställda i USA:s federala regering och en politisk kampanj pågår som Frihetsnytt har rapporterat för att få Tiktok helt förbjuden på alla nivåer av offentlig förvaltning i USA.
Andra företag går fria
Det är väl känt sedan länge att även andra företag går över gränsen när det gäller att ta över och göra bruk av användares data. Facebook och Instagram är bara några exempel.
Frihetsnytt har till exempel redan tidigare rapporterat att Meta, Facebooks moderbolag, har dömts av Republiken Irland för att ha överträtt regler om skydd för användardata.
Det framstår som att EU-kommissionen inte har en balanserad inställning till sitt dataskydd, med likartad uppfattning för alla företags räkning, utan att västerländska eller amerikanska företag går fria.
Big Data kan missbrukas
Big Data är en affärsmodell med viss legitimitet – företag erbjuder gratis appar av bra kvalitet för att i utbyte kunna få tag i stora mängder anonymiserade data, hur många som planerar att köpa bil, hur många som gillar att grilla utomhus med mera, kanske för att själv annonsera eller för att sälja intressanta data.
Det finns viss acceptans för det agerandet, men enligt de flesta är gränsen långt överskriden åtminstone när myndigheter får tag i data, framför allt persondata.
Samma metodiker som företag använder för accepterad datainhämtning kan också tas i bruk för att söka och lagra till exempel känsliga personuppgifter, utan något riktigt medgivande från de berörda. Även detta känner de flesta är på fel sida om gränsen, oavsett vilket företag som ligger bakom.