EU: Fritt fram att experimentera på medvetslösa – läkare ”jätteglada”

Om du från hjärtproblem och hamnar medvetslös till Sahlgrenska kan du, när du vaknar, få frågan av doktorn ifall du är införstådd med att bli behandlad med experimentella läkemedel – men om du säger nej berättar doktorn att han redan har gjort det.

Att fråga patienten om tillåtelse först efter att han eventuellt vaknar upp levande efter en experimentell behandling är innovation – en ny möjlighet för forskningssugna läkare till följd av en ny EU-fördordning. Detta rapporterar Dagens Medicin.

Det blir mycket enklare framöver att i efterhand fråga dem som fått hjärtstopp och överlevt om de vill vara med, säger Sune Forsberg, som till vardags är överläkare på Norrtälje sjukhus och knuten till centrum för hjärtstoppsforskning på Karolinska institutet. 

Vi är jätteglada för det här beskedet och hoppas kunna vara i gång med studien inom några veckor, fortsätter Forsberg.

Kortison och vasopressin

Det som Forsberg och hans kollega Peter Lundgren vill forska om är huruvida kortison och vasopressin är användbara för att rädda människor som har drabbats av hjärtstopp – och i vilka doser.

Båda läkemedlen är framställda för att efterlikna hormoner som finns naturligt i kroppen. Kortison, som förlamar immunförsvaret, är förmodligen väbekant för läsaren. Vasopressin däremot förtjänar en presentation. Enligt Pharmazeutische Zeitung använder kroppen vasopressin för att reglera blodets vatteninnehåll. Hormonet styr i vad mån vatten ska utskiljas till urinen eller behållas i blodet. Dessutom har vasopressin i låga doser gynnsamma effekter mot vissa psykosociala problem.

”Du ska inte skada”

Eftersom det nu handlar om medvetslösa personer som befinner sig på sjukhus på grund av att hjärtat har stannat, är det givetvis besvärligt att göra dessa experiment på annat sätt än det som Lundgren och Forsberg vill. Ändå har Läkemedelsverket och Etikprövningsmyndigheten tidigare sagt nej. Rimligtvis eftersom fördelarna – möjligheten till forskningsframsteg – inte bedömts uppväga nackdelarna med att öppna dörren för en ny våg av ansökningar och att normalisera användandet av levande människor som försöksdjur. Läkareden säger som bekant ”du skall inte skada”. Detta torde innebära att en läkare ska avstå från att spruta in saker och ting i en livsfarligt skadad patient av något annat skäl än för att rädda honom.

Korrupt organisation styr svensk läkaretik

Men i februari 2022 började nya EU-förordningen om kliniska prövningar gälla – vilket uppenbarligen har ändrat etiken. I förra veckan kom ett gemensamt klartecken från både Läkemedelsverket och Etikprövningsmyndigheten. Enligt Dagens Medicin kom klartecknet inte från dessa två myndigheter själva utan ”via den nya EU-portalen Clinical Trial Registration System”. 

I samband med massinköpen av covid-vaccinen har EU avslöjat sig som korrumperat upp till högsta nivå, till förmån för läkemedelsindustrin och de finansiella kretsarna som drev på covid-narrativet. Frihetsnytt rapporterade. Dagens Medicin är tydlig med att EU:s nya förordning är skälet till att de svenska reglerna nu ändrats.

Hela processen har gått mycket smidigt och vi är glada för den hjälp vi fått från Läkemedelsverket, säger Sune Forsberg till den Bonnierägda tidningen.

Till en början kommer forskarna att tillämpa konceptet ”i mindre skala” på Norrtälje sjukhus, Södersjukhuset och på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Om detta faller väl ut vill de prova den nya medicineringen på upp till 1 400 patienter som är medvetslösa efter hjärtstopp. 

Vad händer om patienter i efterhand nekar samtycke?

Då kommer patienten att tas bort ur studien, avslutar Sune Forsberg. 

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter