EU ger sig på svenska skogsägare

Viktig svensk näringsverksamhet hotas av EU

Trots att Sverige har lagar som ser till att skogen bevaras, vill EU nu inskränka den svenska skogsnäringen, vilken liknas vid skövling av regnskogar.

Under tisdagen fattade EU-kommissionen, samt EU-rådet och EU-parlamentet gemensamt ett beslut som kommer att göra det svårare för europeiska skogsägare att hålla igång sin näringsverksamhet. Trots helt olika situationer har EU likställt svensk skogsavverkning med skövling av regnskogarna, rapporterar Dagens Industri.

Godtyckliga tolkningar

Beslutet kommer att urskillningslöst slå mot skogsägare, oavsett hur stora marker med skog man äger, enligt Per Lindblad, vd för Landshypotek Bank.

Mia Crawford, ansvarig för EU och internationella frågor på LRF Skogsägarna, oroar sig över hur det nya beslutet kommer att tolkas. EU:s definitioner är vagt formulerade och öppnar för godtyckliga tolkningar, där den ledande principen ska vara att all avverkning innebär en risk. För att få bruka sin skog kommer varje enskild skogsägare att tvingas bevisa att det inte finns någon risk för utarmning.

Svenskt skogslandskap
Svenskt skogslandskap. Foto: Skogsindustrierna/ Ola Kårén

Inget miljövänligt beslut

Genom att likställa den nordeuropeiska skogsnäringen med regnskogsskövlingen i Sydamerika, manipulerar EU perspektivet för den oinsatte. I Sydamerika sker skövlingen i högre takt för att ge plats åt betesmarker och odlingar. I Sverige däremot avverkas skog för virkesindustrin. Statistik från Naturvårdsverket visar dessutom att den svenska skogen växer i högre takt än vad den avverkas, tack vare skogsägarnas plantering av nya träd


I den svenska Skogsvårdslagen (1979:429) finns flera bestämmelser som syftar till att värna skogen. Till exempel får inte avverkning ske hursomhelst och det ligger på skogsägaren att vårda skogen. Det är inget krav på att man måste plantera ny skog vid avverkning, enligt Skogsstyrelsen, men som skogsägare är man tvungen att ansvara för att en föryngringsprocess kan ske.

Plantering av skog
Plantering av skog. Foto: Skogsindustrierna/ Mårten Ericsson

Om EU får sin vilja igenom kommer den svenska skogsnäringen inte att överleva och den kommer inte att bli miljövänligare. Enligt Per Lindblad kommer skogen att bli mer detaljstyrd än fossilenergi och gruvbrytning, vilket skulle göra det lättare att borra efter olja än att avverka skog.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter