EU ger tungt nedlastad svensk poliskår fler problem

Sverige övertar ordförandeskapet i EU under första halvan av 2023. 150 EU-möten i Sverige behöver bevakas av mellan 1000 och 1500 poliser vardera, eller fler. Polisen får inga ökade resurser utan måste prioritera EU:s skyddsbehov vid dess möten.

Få poliser per capita i Sverige

Sverige har få poliser per capita, något över 200 per 100 000 invånare jämfört med Tysklands 300, Frankrikes 320 och Spaniens 360. Antalet poliser per capita i Sverige har i stort sett heller inte ökat sedan 2010.

Det kommer att märkas under det halvår då Sverige är ordförandeland för EU. Sverige ska leda cirka 150 EU-möten i Sverige under sin ordförandeperiod, alla med tungt skyddsbehov som bara poliser kan leverera.

Regeringen planerar inte något tillskott av resurser till polisväsendet för dessa bevakningars skull, utan de poliser som bevakar EU-mötena får avstå från annat polisarbete som hade kunnat bli utfört.

Brant utveckling för våldsbrott i Sverige

Sverige har den största ökningen av brott med skjutvapenvåld i Europa, och de poliser som ska bevaka EU-möten hade kunnat behövas för att bekämpa och utreda dem.

Oklara konsekvenser

Vad prioriteringen inom polismyndigheter och regering kommer att få för konsekvenser under Sveriges ordförandehalvår är svårt att förutsäga.

Ingen förväntar att det svenska skjutvapenvåldet ska minska, utan kanske får utövarna av det våldet lite av en större frizon för sina brottsaktiviteter under det att stora delar av svensk polis är frånvarande från det området och gör annat.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter