EU har röstat om nya migrantpakten – så slutade det

Den migrantpakten har utgjort ett av de mest omdebatterade förslagen i EU de senaste åren. Efter en hätsk debatt har EU-parlamentarikerna röstat i frågan.

Under onsdagen röstade Europaparlamentet om den hårt kritiserade migrationspakten, som skulle förändra invandringen till EU. Den har lyfts fram som ett nödvändigt sätt att motverka den okontrollerade massinvandringen till Europa. Detta genom att stärka gränsskyddet, hantera flyktingars asylärenden medan de befinner sig utanför EU.

Samtidigt har den fått hård kritik eftersom migrantflödet in i EU kommer fortsätta. Dessutom ges EU större makt att kunna tvinga enskilda medlemsländer att ta emot migranter. Fördelningen kommer baseras på vilka länder som tagit emot många migranter och vilka länder som tagit emot få. Om ett land vägrar att ta emot migranter, kommer det innebära att landet måste betala upp till 25 000 euro (motsvarande ungefär 250 000 svenska kr) i böter.

Runt 13:30 började frågan hanteras i parlamentet, där den debatterades i ungefär 2,5 timmar. Flera av dess förespråkare, oftast borgerliga och liberalkonservativa politiker, hävdade att pakten är nödvändig för att stabilisera inflödet av migranter till EU. Ett par svenskar, moderaten Tomas Tobé och den socialdemokratiska EU-kommissionären Ylva Johansson, försvarade pakten.

”Nazistretorik”

Som många hade väntat kom det stora motståndet från nationalistiska politiker. Jordan Bardella, från franska Nationell Samling, varnade för att miljontals migranter kommer att ta sig till Europa och länderna får betala dyrt om de vägrar.

Tom Vandendriessche från belgiska Vlaams Belang påtalade att det rörde sig om ett folkutbyte och att politikerna skulle stå till svars inför folket. Detta retade upp den liberala politikern Sophia In ’T Veld, som anklagade honom för att använda ”nazistretorik”.

Men även från vänsterpolitiker och miljöpartister fanns ett uttalat motstånd mot migrationspakten. Där handlade dock inte om att värna Europa och de enskilda nationerna, utan snarare om ”medmänsklighet” gentemot migranterna. Den svenska vänsterpartisten Malin Björk sade uttryckligen att vänstern skulle rösta nej till förslaget.

Slutresultatet

Trots de hårda orden och motståndet från både vänstern och nationalisterna, röstades migrantpakten igenom. Från och med 2026 kommer de nya reglerna att gälla.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter