EU hotar att förändra svensk jakt för alltid

EU kan lamslå svensk jakt med överstatliga beslut som inte är grundat på hårda fakta. EU:s krig mot blyhagel kan förändra svensk jakttradition för alltid om inte regeringen gör något.

Det är höstjaktsäsong i Sverige, och många jägare är nu ute på jakt i skogen på samma sätt som svenskar gjort sedan förhistorisk tid.

Från och med den 15 februari kan det dock bli stopp för stora delar av svensk jakt genom ett EU-förbud mot blyhagel. Klockan tickar mot implementering av EU-förbudet om inte regeringen tar strid mot EU-kommissionen i frågan, och infriar jägaren och statsministern Ulf Kristerssons vallöfte om att rädda blyammunitionen kvar i Sverige.

Många missförstånd, avsiktliga eller inte

Vargar ser olika ut i världen
Vargar ser olika ut i världen. Foto: Vargfakta.se

EU tar ofta beslut över huvudet på Sverige genom sin okunskap och sitt ointresse för specifikt svenska förhållanden, och genom sin inbyggda, järnhårda vilja att likrikta och likforma Europa.

Sveriges problem med vargar, som i Sverige och nordliga trakter växer sig mycket stora och kan döda nästan alla andra djur, är till exempel helt obegripliga för okunniga EU-byråkrater som tror att alla vargar är mindre men besvärliga djur, som i Spanien eller Italien där vargar är mycket mindre.

Ett annat EU-problem är fågeln skarv. Skarven, som är sällsynt och därmed fridlyst i EU, har tillväxt extremt mycket i antal i vårt land och blivit ett stort problem för miljö och fiske i Sverige genom EU:s ointresse för förhållanden på marken och i havet i Sverige.

Lite på samma sätt är det med blyhagel, som EU-kommissionen nu vill förbjuda överallt inom 100 meter från det som kallas våtmark. Men våtmark visar sig på EU-språk betyda allt ner till en tillfällig vattenpöl. Sverige är till skillnad från större delen av EU regnigt och vattenrikt, så EU-förbudet för blyhagel kommer att gälla i praktiken hela Sverige. All blyammunition och alla blyammunitionsvapen kommer att behöva kasseras om förbudet går igenom. Dessutom ska grundlagsstridig omvänd bevisbörda gälla: även de som gått med blyhagel på sig nära ”våtmarker” ska dömas oavsett om de jagat eller inte.

Symbolpolitik med rötter från miljörörelsen

Många minns den tidiga miljörörelsen,en del av en 68-vänster som nu marscherat genom institutionerna och sitter på redaktioner och myndigheter.

För att snabbt politiseras, och snabbt vinna brett stöd i allmänheten, var den inriktad på symbolfrågor, till exempel bly, som var lätt att åskådliggöra, och samla folkligt stöd kring. Daghemsbarn användes gärna som megafoner, med uppgift att skrika ”Fy, fy, fy! För avgaser och bly!” på sina politiska uppdragsgivares order.

Bly är ett miljögift och är därför borttaget ur exempelvis bensin. Men bly som hamnar i skog och mark, till exempel som ammunition, är inget stort miljöproblem i sig, utan problemet är att miljörörelsen och många politiker har hakat upp sig på just bly som symbol. Bly löser knappt ut i vatten med normalt pH-värde, utan bara i mycket försurade miljöer.

Man kan diskutera om problemet överhuvudtaget finns och om det alltså ens behöver lösas, annat än som en möjlighet för EU att visa handlingskraft och ge sig på symboler.

Fortsättningen

Regeringen har möjlighet att ta juridisk strid för Sverige och svenska jägare i frågan. Tiden får utvisa hur regeringen prioriterar. I Sverige finns uppåt 300 000 jägare, de flesta väljare.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

3 KOMMENTARER

    • Absolut, de har ju redan gett sig på sportskyttar å även jägare sen årtionde tillbaks, gjort det krångligare så att folk inte ids liksom… Nu när militärer å poliskårer består av hbtq å sprutats å män emellan 18-49 dör mest, så finns snart inte en karl som kan hantera ett vapen.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter