Om inte Twitter ser till att fler oliktänkande censureras, då kommer det att bli konsekvenser. Det är hotet som EU-politikern Věra Jourová, en av de framträdande deltagarna på World Economic Forum, riktar mot Elon Musk i samband med finanselitmötet i Davos.
Twitter har blivit alltför fritt och åsikter som inte etablissemanget har godkänt tillåts föras fram sedan Elon Musk köpte plattformen. Det anser Věra Jourová, medlem av Europarådet och deltagare på årets upplaga av World Economic Forums (WEF) årliga möte i schweiziska Davos, rapporterar Fox News.
När hon intervjuas av Euronews säger Jourová helt oironiskt att ”vi [syftar antingen på EU eller WEF red. anm.] försvarar också yttrandefriheten”, men illegala inlägg kan inte accepteras enligt deras rådande lagstiftning. Vad som menas med ”illegala inlägg” framgår inte. Som Frihetsnytt tidigare rapporterat har Twitter under Musk vidtagit åtgärder mot barnpornografi, vilket brukar lyftas fram som ett exempel på innehåll som måste tas bort.
Men Jourová och hennes gelikar brukar mest förfasa sig över att personer med andra åsikter om pandemirestriktioner, vaccin, klimatpolitik och invandring än vad som saluförs på WEF, nu får komma till tals.
Deltog i panel om censur
Det är inte första (och sannolikt inte sista) gången som Jourová argumenterar för censur och inskränkningar i yttrandefriheten. Under årets upplaga av WEF deltog hon i panelen “Tackling Harm in the Digital Era” (sv. ”Att hantera skadligheter i den digitala tidsåldern”), vilket Frihetsnytt rapporterade om i början av januari.
Fokus i panelen låg på hur man skulle gå tillväga för att censurera ”skadligt innehåll”, men vad själva begreppet innebär berördes inte i någon vidare utsträckning, ett vanligt tillvägagångssätt när censur diskuteras. Genom att vara väldigt vaga i sina definitioner öppnar man för en godtycklig tolkning som kan tillämpas när man ska censurera inlägg och information.
Ny lagstiftning öppnar för påtryckningar
Det finns en risk att det kan bli verklighet bakom Jourovás hot om konsekvenser. Den av EU genomdrivna lagen Digital Service Act (DSA) ska aktivt se till att sociala medier undviker att publicera skadligt innehåll, samt desinformation. Med desinformation omfattas allt som ifrågasätter sådant som pandemirestriktioner, vaccinernas säkerhet, eller valresultatet i president- och parlamentsval. Frihetsnytt kunde under gårdagen skriva om ett möte som EU-representanter hade med TikTok om hur lagen skulle efterlevas.
Oavsett vilka åtgärder som vidtas mot Elon Musk, så kvarstår det faktum att han under sin korta tid som ägare av plattformen har uppmärksammat ett djupare fenomen med aktiv censur, pådrivet av både myndigheter och privata företag.