EU i censurattack mot ryska medier

För att se till att EU-medborgare inte kan ta del av ryska nyheter och ett rysk perspektiv, har EU beslutat att förbjuda fyra ryska medier.

Som en del av det pågående kriget i Ukraina, pågår även ett omfattande informationskrig mellan väst och Ryssland. Flera ryska medier har förbjudits i väst, däribland den populära kanalen Russia Today. Detta har gjort det svårare för en västerländsk publik att ta del av information från Ryssland, oavsett om det rör sig om propaganda eller nyheter. Samtidigt har även flera västerländska medier blockerats i Ryssland.

Under fredagen fattade EU ett beslut om att blockera ytterligare fyra nyhetssidor från Ryssland: Voice of Europe, RIA Novosti, Izvestia och Rossiyskaya Gazeta, rapporterar Associated Press (AP).

Beslutet motiveras med att dessa medier försöker ”underminera” det europeiska stödet till Ukraina. Det hävdas även att de kommer användas för att sprida ”desinformation” inför EU-valet den 9 juni.

RIA Novostis kontor i Moskva. Foto: Wikipedia/ Raoul NK/ CC BY-SA 3.0 DEED
RIA Novostis kontor i Moskva. Foto: Wikipedia/ Raoul NK/ CC BY-SA 3.0 DEED

”En farlig utveckling”

Frihetsnytts chefredaktör Victor Eriksson reagerar starkt på detta och ser en stor fara med en sådan omfattande censur.

Frihetsnytts chefredaktör, Victor Eriksson. Foto: Frihetsnytt
Frihetsnytts chefredaktör, Victor Eriksson. Foto: Frihetsnytt

Det här handlar inte om att ta ställning för eller emot Ryssland eller Ukraina. Det handlar om att makten försöker beröva oss friheten att själva kunna söka information och bilda en egen uppfattning om det som sker. Att liknande blockeringar sker i Ryssland ska fördömas, men deras censur drabbar den ryska befolkningen. Vi i väst måste framförallt ta ställning mot det som sker här, säger Eriksson och fortsätter:

Det här öppnar för en farlig utveckling. Etablissemanget pekar flitigt ut all form av fri media som kritiserar makten, som lydiga redskap åt Ryssland eller Kina. Vem vet, det kan vara fri media, utan koppling till Ryssland, som stängs ned på grund av godtyckliga anklagelser. Därför måste vi redan nu använda och utveckla de metoder som innebär att censur kan kringgås.

Bland de metoder som finns för att kringgå censur finns bland annat VPN-tunnlar. Dessa gör det möjligt att komma åt blockerade sidor eftersom det bland annat går att ställa in vilket land man surfar från. Genom att ange ett land som inte omfattas av censuren kan man därför komma åt de blockerade sidorna.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter