lördag, 1 oktober, 2022

EU inför blockad av sjötransporterade ryska oljeförbindelser

Blockaden av rysk olja till EU lämnar Druzhba-ledningsnätet till kontinenten öppet i en kompromiss med Ungern

Förra veckan höll EU vad som ansågs vara ett ”obehagligt” toppmöte. En deltagare beskrev mötet som ”påverkat av den ryska oljeförbuds-elefanten i rummet.” Ungerns regering liknade ett potentiellt EU-förbud mot ryskt olja vid att släppa en kärnvapenbomb på Europas ekonomi. Några mindre EU-länder instämde tyst i Ungerns bedömning.

Toppmötet tyder på en växande konsensus bland EU-länderna – åtminstone bakom kulisserna – att ett totalt embargo mot rysk olja är helt orealistiskt och ohållbart, särskilt mitt i stadigt ökande energipriser och Irans nyligen inrättade blockad av Hormuzsundet.

Bloomberg citerade på lördagen EU-tjänstemän som är medvetna om de pågående diskussionerna som påpekade att detta tillåter ett bredare förbud utan att nämnvärt påverka Ungerns primära försörjning, som överförs genom den massiva Druzhba-rörledningen, som också är världens längsta oljeledning. Därmed tycks EU-kommissionen snabbt ha ändrat sin inställning samtidigt som den står inför vissa ”hårda realiteter”, som många har förutspått.

Branschpublikationen påpekar att under månaden före den ryska invasionen av Ukraina flödade cirka 750 000 fat rysk råolja per dag genom Druzhba till olika raffinaderier i Europa. Bloomberg skriver om det förestående modifierade oljeförbudet att ”Förslaget skulle ge extra tid åt Ungern, som är fientligt inställda till affären, för att upptäcka en teknisk lösning som tillfredsställer dess maktönskemål. Man kan dessutom klara av oron från olika inlandsstater såsom med Slovakien och Tjeckien.”

Och vidare, ”Bulgarien skulle få en övergångstid till juni eller december 2024 och Kroatien kan få ett undantag för import av vakuumbränsleolja. Avgiften föreslog dessutom att förbjuda återexport av rysk olja som tillhandahålls till olika medlemsländer eller tredje nationer.”

Ryss-skräck och klimatångest bakom EU-blockaden

Ungerns starka motstånd är inte den enda faktorn som driver ett kompromissat ”förbud” – som EU-kommissionens ordförande Von der Leyen beskrev i en intervju för flera dagar sedan befarar hon att Rysslands Vladimir Putin ”kan komma att sälja oljan som han inte säljer till EU till världsmarknaden, där priserna kommer att stiga, och sälja den för mer – och det skulle fylla hans krigskistor.” Till exempel har Kina enligt uppgift ökat inköpen för sina strategiska reserver, där Indien också sägs vara intresserade av att öka sin ryska import.

Von der Leyen sa vidare, ”Med tiden är det vi gör att bli av med det totala beroendet av de ryska fossila bränslena, alla tre, och aldrig gå tillbaka igen… Om det är något Putin har uppnått så är det att han förlorade sina bästa kunder och Europa kommer aldrig att komma tillbaka, och han drev oss – och det är bra – i riktning mot förnybar energi.”

När det gäller Ungern är det ytterst osannolikt att Orban-regeringen någonsin kommer att ställa sig bakom EU:s ultimatum mot Ryssland. Mer sannolikt kan det bli en status quo-situation med fler och fler undantag och ett ständigt obstinat Budapest som är ovilligt att gå med på de ”uppoffringar” som EU kräver av sina medlemsstater.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

Liknande artiklar

Ukraina ansöker om expresspass in i Nato

00:08:34

Ryssland mer demokratiskt än Sverige?

00:04:30

Nyhetssändning 29 september

Ryssland ber Sverige om hjälp