onsdag, 28 september, 2022

EU-kommissionen planerar att täcka Ukrainas kortsiktiga finansieringsbehov

Kievregimen har begärt 150 miljarder – USA betalar en tredjedel – nu förbereder EU för att täcka resten

Världsbanken uppskattade nyligen att Rysslands pågående krig i Ukraina, som på sistone har verkat fokusera på att försämra landets järnvägs- och kraftförsörjningsinfrastruktur, har orsakat materiella skador för minst 600 miljarder kronor. Det ”inkluderar inte ens de växande kostnaderna för Ukrainas ekonomi”, sa Världsbankens president David Malpass för några veckor sedan.

Ukrainas president Volodymyr Zelensky sade också vid samma tidpunkt att hans land behöver motsvarande 70 miljarder kronor per månad bara för att kompensera för förstörelsen, ”Och vi kommer att behöva hundratals miljarder för att återuppbygga allt detta senare.”

Zelensky återkopplade senare genom att denna månad försöka sätta en siffra på den totala summan som Ukraina behöver, och fastslog att han behöver 6 000 miljarder kronor för att återuppbygga. ”Jag är säker på att efter segern kommer vi att göra allt ganska snabbt, och Ukraina kommer att vara vackrare än tidigare”, sa han för en vecka sedan under ett virtuellt framträdande inför The Wall Street Journals toppmöte i London.

”Bistånd” försvinner i stridens hetta

Biden-administrationen har varit först ut med att lova massiv ekonomisk lättnad för Ukrainas kortsiktiga ekonomiska behov med upp till en tredjedel av de uppskattade 150 miljarderna som behövs bara för att täcka Ukrainas kortsiktiga finansieringsbehov under de kommande tre månaderna. Det lämnar 100 miljarder i budgetunderskott, vilket EU nu verkar för att täcka.

EU-Kommissionen informerade på fredagen medlemsländernas ambassadörer om en plan för att överbrygga Ukrainas kortsiktiga budgetunderskott, vilket skulle innebära att kommissionen antar nya skulder genom garantier från EU-länder. Denna kortsiktiga lösning har stora likheter med det så kallade SURE-programmet som användes under Covid-pandemin för att samla in pengar till EU-länder som drabbats av massarbetslöshet.

Oavsett om det är de massiva och aldrig tidigare skådade miljardbeloppen i militärt och humanitärt bistånd till Ukraina som Biden-administrationen redan har godkänt, eller stödpaketet på 100 miljarder kronor som EU nu funderar på, så kvarstår ett faktum som innan Rysslands invasion var ett erkänt faktum: den ökända korruptionen inom Ukrainas politiska ledning. De senaste exemplen från Afghanistan och Irak har tydligt visat att enorma summor av ”bistånd” har en tendens att försvinna spårlöst i stridens hetta.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

Ny metod för cancerbehandling

- Annons -

Liknande artiklar

Spricker EU i vinter?

00:04:30

Nyhetssändning 27 september