EU kräver att Musk censurerar Twitter

EU:s censuriver fortsätter och det senaste av deras många krav på censur riktas mot Elon Musk och Twitter. EU kräver nu att Musk anställer fler personer som ska ”moderera” Twitter.

När Elon Musk köpte Twitter var hans uttalade mål att göra Twitter till en plattform för yttrandefrihet och att göra det förlustdrabbade bolaget vinstdrivande igen.

Direkt efter övertagandet har Musk i omgångar sparkat över hälften av den ursprungliga personalen. Han har även öppnat upp de tidigare avstängda kontona och sett till att den censur som tidigare funnits till mångt och mycket är borta.

Släppt bevis på omfattande censur

När det nya ledarskapet började gälla på Twitter gjorde Musk något som har fått makthavare, regeringar, myndigheter och storföretag att bli nervösa. Han började att offentliggöra de så kallade ”Twitterfilerna” (Twitter files).

Dessa filer har innehållit bevis på hur bland annat amerikanska FBI gett direktiv om vad som ska censureras på plattformen eller inte. Det har också avslöjats hur läkemedelsbolag krävt censur av vaccinens negativa konsekvenser. Frihetsnytt har rapporterat om en bråkdel av dessa skandaler och länkar till några av artiklarna nedan:

EU kräver mer censur

Kommer EU-kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen, lyckas att censurera Twitter?
Kan EU-kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen, lyckas att censurera Twitter? Foto: Wikipedia/ European Parliament from EU

Att Twitter har utvecklats till en plattform där yttrandefrihet råder är något som EU uppenbarligen inte gillar.

EU har redan sedan tidigare hotat Musk med allvarliga konskevenser om inte censuren åter börjar gälla, vilket Frihetsnytt rapporterat om.

Det senaste som hänt i EU:s attacker mot Twitter är att EU:s tillsynsmyndigheter krävt att Elon Musk ska anställa fler personer som ska granska och moderera innehållet på plattformen. Detta rapporterar Financial Times.

– Vi anser att det är nödvändigt att säkerställa tillräcklig personal för att en plattform ska kunna reagera effektivt på utmaningarna med innehållsmoderering, som är särskilt komplexa inom området hatyttringar. Vi förväntar oss att plattformar ska säkerställa lämpliga resurser för att fullgöra sina åtaganden, sade EU-kommissionen i ett uttalande.

EU är oroliga för att Twitter inte ska följa deras nya censurlag The Digital Services Act som börjar gälla i september 2023, vilket Frihetsnytt har rapporterat om.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter