EU:s censuriver fortsätter och det senaste av deras många krav på censur riktas mot Elon Musk och Twitter. EU kräver nu att Musk anställer fler personer som ska ”moderera” Twitter.
När Elon Musk köpte Twitter var hans uttalade mål att göra Twitter till en plattform för yttrandefrihet och att göra det förlustdrabbade bolaget vinstdrivande igen.
Direkt efter övertagandet har Musk i omgångar sparkat över hälften av den ursprungliga personalen. Han har även öppnat upp de tidigare avstängda kontona och sett till att den censur som tidigare funnits till mångt och mycket är borta.
Släppt bevis på omfattande censur
När det nya ledarskapet började gälla på Twitter gjorde Musk något som har fått makthavare, regeringar, myndigheter och storföretag att bli nervösa. Han började att offentliggöra de så kallade ”Twitterfilerna” (Twitter files).
Dessa filer har innehållit bevis på hur bland annat amerikanska FBI gett direktiv om vad som ska censureras på plattformen eller inte. Det har också avslöjats hur läkemedelsbolag krävt censur av vaccinens negativa konsekvenser. Frihetsnytt har rapporterat om en bråkdel av dessa skandaler och länkar till några av artiklarna nedan:
- FBI redigerade Twitter (Läs mer här)
- Twitter fick censurlistor på uppdrag av vaccinföretag (Läs mer här)
- Läkemedelsföretag fick igenom censur på Twitter (Läs mer här)
- Nya Twitterfiler kommer att avslöja Anthony Fauci (Läs mer här)
- Twitter-advokat ville censurera Trumps uttalande om covid (Läs mer här)
- Bidenadministrationen ansåg att Twitter censurerade för lite (Läs mer här)
- FBI:s och Twitters djupa samarbete (Läs mer här)
EU kräver mer censur

Att Twitter har utvecklats till en plattform där yttrandefrihet råder är något som EU uppenbarligen inte gillar.
EU har redan sedan tidigare hotat Musk med allvarliga konskevenser om inte censuren åter börjar gälla, vilket Frihetsnytt rapporterat om.
Det senaste som hänt i EU:s attacker mot Twitter är att EU:s tillsynsmyndigheter krävt att Elon Musk ska anställa fler personer som ska granska och moderera innehållet på plattformen. Detta rapporterar Financial Times.
– Vi anser att det är nödvändigt att säkerställa tillräcklig personal för att en plattform ska kunna reagera effektivt på utmaningarna med innehållsmoderering, som är särskilt komplexa inom området hatyttringar. Vi förväntar oss att plattformar ska säkerställa lämpliga resurser för att fullgöra sina åtaganden, sade EU-kommissionen i ett uttalande.
EU är oroliga för att Twitter inte ska följa deras nya censurlag The Digital Services Act som börjar gälla i september 2023, vilket Frihetsnytt har rapporterat om.