EU:s toppolitiker: ”Vi vill ha fortsatt krig i Ukraina”

Viktor Orbáns beslut att resa till Moskva för att träffa Vladimir Putin kritiseras hårt av flera europeiska ledare. Han anklagas bland annat för att agera ansvarslöst och illojalt och inte ha något mandat från EU:s ministerråd. Miljöpartiets EU-parlamentariker Alice Bah Kunke vill även att Ungerns ordförandeskap i ministerrådet upphävs.
Uppdaterad: 24-07-06, kl. 08:47

Frihetsnytt skrev igår om det uppmärksammade Moskvabesöket som den ungerske premiärministern beslutat sig för att göra, blott en vecka in i landets EU-ordförandeskap. En resa som väckt stor kritik bland framförallt västeuropeiska ledare.

Frihetsnytts chefredaktör Victor Eriksson säger i en kommentar att Orbáns besök kan få en dominoeffekt som gör att fler europeiska länder vågar snegla åt en fredlig lösning istället för fortsatt krig och konfrontation.

Fördömanden från alla håll

Viktor Orbán under ett av sina tidigare besök i Moskva. Foto: Skärmbild (Youtube /DW News).
Viktor Orbán under ett av sina tidigare besök i Moskva. Foto: Skärmbild (Youtube /DW News).

Den högljudda kritiken och de upprörda känslorna kring premiärminister Viktor Orbáns besök hos Vladimir Putin har inte låtit vänta på sig. Åtminstone inte från flertalet europeiska ledare och upphöjda EU-parlamentariker, som är tydliga med att de vill ha fortsatt krig och inte fred i Ukraina.

EU:s höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, Josep Borrell säger i ett uttalande till AFP att premiärminister Orbán inte har fått något mandat från EU:s ministerråd. Statsminister Ulf Kristersson (M) säger att Viktor Orbán beter sig ansvarslöst, illojalt och inte talar för EU eller andra europeiska ledare.

Även EU-kommissionens ordförande Ursula Von Der Leyen stämmer som väntat in i kritiken, men längst av alla går Miljöpartiets Alice Bah Kunke.

Vill upphäva ordförandeskapet

Alice Bah Kuhnke
Alice Bah Kuhnke. Foto: Wikipedia/ Vogler

I ett pressmeddelande på partiets hemsida skriver hon att det är fullständigt oacceptabelt att Viktor Orbán  ”i egenskap av EU-medlemsländernas främsta företrädare möter en krigsförbrytare som utgör ett existentiellt hot, inte bara för Ukraina utan för hela Europa”.

Miljöpartiet har sedan lång tid tillbaka (senast i januari i år) krävt att EU:s ordförandeskap i ministerrådet ska upphävas1. Detta föll för döva öron då Moderaterna, Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna röstade emot förslaget. Deras krav kvarstår dock:

Ungern kan omöjligt fortsätta inneha ordförandeskapet efter detta skamlösa övertramp. Miljöpartiet kräver att Sveriges regering omedelbart agerar för att Ungerns ordförandeskap i ministerrådet upphävs.

Ordförandeskap i ministerrådet kan i praktiken upphävas, men först efter att ett gemensamt beslut från medlemsländerna har fattats. Därmed kan beslutet bli svårt att få igenom eftersom det finns EU-medlemsländer som är fortsatt kritiska till EU:s hållning i Ukrainakriget.

Victor Eriksson: ”Tyder på………

Frihetsnytt kontaktade chefredaktören Victor Eriksson för en kommentar om de europeiska ledarnas kritiska och upprörda utspel kring Viktor Orbáns Moskvabesök.

Vad kan bli konsekvenserna av Viktor Orbáns besök hos Vladimir Putin? Både för Ungern som EU:s ordförandeland och för krigsutvecklingen i Ukraina?

”Efter 2,5 års krig, utan att någon sida nått något avgörande, börjar det bli allt svårare att hålla igång krigshetsen. Om en ledare, i det här fallet Viktor Orbán, arbetar för dialog kan det lätt bli en dominoeffekt. Vi ser att även Donald Trump kräver fredssamtal mellan Ryssland och Ukraina. Många länder drabbas ekonomiskt negativt av kriget och det är nog många som hoppas på en möjlighet att återgå till det normala.”

Fakta (Miljöpartiets ”Lex Orbán-förslag”):

Miljöpartiets förslag om att upphäva Ungerns ordförandeskap har tidigare röstats ned av nästan samtliga riksdagspartier. Foto: Skärmbild (Youtube /Miljöpartiet de gröna).
Miljöpartiets förslag om att upphäva Ungerns ordförandeskap har tidigare röstats ned av nästan samtliga riksdagspartier. Foto: Skärmbild (Youtube /Miljöpartiet de gröna).

Miljöpartiet gick i EU-valet 2024 till val på att införa en “Lex Orbán”. Förslaget innefattar krav på att:

  • EU-kommissionens utbetalning i december 2023 av sedan tidigare frusna medel till Ungern ska ogiltigförklaras, eftersom Ungern tydligt fortsätter att bryta mot EU:s gemensamma värden. Miljöpartiet krävde också att EU-kommissionen skulle stämmas i EU-domstolen med anledning av utbetalningen, en process som nu pågår.
  • Art. 7(2)-förfarandet ska aktiveras gentemot Ungern, för att kunna införa ytterligare sanktioner mot landet. Bland annat innebär ett sådant förfarande att Ungerns rösträtt i ministerrådet skulle dras in.
  • Vetorätten i ministerrådet för beslut i utrikes- och säkerhetsfrågor ska avskaffas, så att enskilda medlemsländer inte ska kunna hålla viktiga beslut, som beslut om EU:s fortsatta stöd till Ukraina. 
  • EU:s villkorlighetsförordning för skydd av EU-budgeten ska kunna tillämpas i fler fall, så att medel till EU-länder som kränker gemensamma grundvärden ska kunna dras in i större utsträckning än vad lagstiftningen idag tillåter.

Källa: eupress.mp.se

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

10 KOMMENTARER

  1. Att föra en dialog om fred, måste vara bättre än krig. Men det tycker inte MP. Stor skam att vi har ett sådant parti i Riksdagen. I och för sig har vi i dag en Riksdag, som samtliga är landsförrädare tycker jag. Tänker bl a på DCA avtalet, där vi lämnar över landet till USA.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter